Velký knižní úklid

Velký knižní úklid Zdroj: iStock.com

Jak vytřídit knihy? Poradí Marie Kondo

Pokud patříte mezi knihomoly, důvod pro koupi knihy se najde velmi často. Jenže váš byt, a zejména knihovna nejsou nafukovací, a tak dřív nebo později musíte volit. Nechat, nebo dát pryč? Jak vytřídit knihy, aby vás srdce nebolelo a vznikl prostor pro pořízení dalších? Máme pár tipů.

Jestli jste jako já, tak si knihy často kupujete a nejraději byste si všechny nechali. Staré knihy berete do rukou s posvátnou úctou, a když je půjčujete, jako by vás kus ubyl. Dle výzkumů má prý průměrný Čech doma mezi 200–300 knihami. Nevím, jak u vás doma, ale já mám tak dvojnásobek. Ukládací prostory se zmenšují a dříve nebo později k tomu musí dojít – udělat generální úklid v knihách. Rozhodnout, kterou si nechat a se kterou se rozloučit. V rámci covidového nebo jarního úklidu zkuste svou knihovnu provětrat. Knihám, které dlouho leží ladem, můžete dát nový život někde jinde.

První krok – zkrátka začít třídit

Marie Kondo ve svém uklízecím manuálu knihám věnuje speciální kapitolu, neboť ví, že je pro spoustu lidí náročné se jich zbavit. Častým důvodem, proč knihy nechtějí poslat dál, je ten, že si možná budou chtít v budoucnu přečíst. Avšak tak se velmi často nestane, pokud s knihou nesouzníme. „Pokud ve vás kniha neprobouzí radost už teď, je téměř jisté, že si ji nebudete chtít znovu přečíst ani nikdy jindy,“ uvádí ve své knize Žít s radostí expertka na úklid Marie Kondo. Knihy čteme pro zážitek z četby, a jakmile nějakou přečteme, ten zážitek už nám zprostředkovala. A i když si nepamatujeme slovo od slova, zážitek máme v sobě. Poté můžeme říct, jak moc je kniha pro nás vzácná. A třídění knih nás k těmto pocitům vrátí.

„Úklid knih je nejlepší způsob, jak zlepšit svoje vnímání radosti a svou schopnost činu.“ Teď víte, proč je úklid knih nezbytný, a vzhůru tedy do něj. Stejně jako u oblečení musíte začít tím, že všechny knihy vyndáte z polic a shromáždíte je na podlaze. Jednu po druhé budete brát do ruky a ponecháte si jen ty, které vám přinášejí radost. Co je však důležité, možná nejdůležitější při třídění knih: Nezačíst se do nich! Pokud jich máte hodně a za jeden den třídění nezvládnete, nejprve si, jak říká Marie, knihy rozdělte do podkategorií – odborné, beletrie, básně, kuchařky, a poté proveďte kontrolu každé oblasti.

Kdo půjde z kola ven?

Důvod, proč lidé knihy z knihoven nevyřazují a často je raději utopí „ve druhé řadě“ nebo v mrtvé knihovně ve sklepě či na půdě, je jednoduchý. U knih je nám odmalička vštěpováno, že se nevyhazují. Přitom již samotným umístěním do sklepa nebo na půdu jejich životní cyklus končí. Sami si odpovězte, kdy jste titul z banánovky zařadili zpátky do knihovny. Při třídění buďte opravdu nekompromisní. Knihy, které jste nezačali číst nebo nedočetli, automaticky dejte na hromadu „Poslat dál“. S důvěrou si ponechte ty knihy, kterých si ceníte, patří do vaší síně slávy, nebo ty, které potřebujete ke své profesi. „Po roztřídění přijdete na to, že se výrazně změní kvalita získávaných informací, když vám zbydou jen knihy, které milujete. Jako by se vyhozením těch nepotřebných udělal nový prostor pro odpovídající množství nových informací,“ vysvětluje smysl a vliv třídění knih Kondo. A co s knihami, které už nechcete? Kvalitní knihy prodejte, u některých titulů se smiřte s tím, že je nikdo nebude chtít ani zadarmo, zkrátka je vyhodíte. „Nejjednodušší a pro duši každého čtenáře nejsmířlivější je tedy vyřazené knihy darovat nebo prodat, aby našly nového majitele a tím i smysl. A nemusíte kvůli tomu trávit hodiny focením a vytvářením inzerátů na bazarových serverech. Tohle všechno za vás zařídí například služba Knihobot.cz, která se snaží dostat knihy z domácností zpět do oběhu ke čtenářům,“ nabízí možnost Pavel Pekař z on-line antikvariátu Knihobot.cz

Když má kniha ještě šanci

Pro prodej se však nehodí vše. Některých titulů je prostě v českých knihovnách tolik, že už je nikdo nechce ani zadarmo. S takovými případy klidně oběhněte okolní knihobudky či zkuste servery typu Nevyhazuj.To nebo komunitní facebookové skupiny. Zde nabídněte celou banánovou krabici jako jednu položku, ať nemáte práci s focením a nabízením jednotlivých kusů. Poradit vám s tím, zda má smysl knihy zařadit do prodeje, dokáže právě antikvariát Knihobot.cz, který odhadne na dálku na základě fotografií vaší knihovny, zda má prodej titulů smysl. Pošle pro ně kurýra a následně je nabídne na prodej. Vy tak ušetříte čas, který můžete věnovat třeba četbě znovuobjevených literárních pokladů. „Z každého prodaného titulu dostanete celých 60 % jeho částky minus 29 korun, takže kromě toho, že uděláte ekologickou věc, dává smysl i ekonomicky. A rozhodně neplatí, že se touto cestou prodávají jen historické skvosty. Největší ohlas mají právě knížky asi 30 let staré,“ říká Pavel Pekař z on-line antikvariátu Knihobot.cz

Vaše nová knihovna potřebuje péči a systém

Už víte, že si doma zkrátka všechny knihy nechat nemůžete, a proto i při dalším získávání knih myslete, jak s danou knihou naložíte. Zvlášť pokud čtete hodně a často, zakažte si rozšiřovat knihovnu o balast. Spočítejte, kolik knih se vám do knihovny vejde, a toto množství nepřekračujte. Knihovny jsou od toho, aby obsahovaly kvalitní knihy, které mají pro jejich majitele přidanou hodnotu, a nesmí být pouhým odkladištěm. Pamatujte, že ne všechny staré knihy jsou literárním klenotem, takže pokud k nim nemáte vztah, nedržte je jen kvůli tomu, že vám je předali vaši rodiče. Stejně tak knihy, které jste dostali k Vánocům, ale po přečtení už vám nic neříkají. „Mezi knihy, často zabírající místo, patří také odborná literatura z dob studií. Zde je možná na místě odhodit sentiment a přiznat si, že knihy leží dlouho netknuté, a navíc výrazně informačně zastaraly. Připravte se však na to, že pravděpodobně právě tyto tituly už nemají dalšího využití a do prodeje se ve většině případů právě kvůli neaktuálnosti obsahu nehodí,“ mluví o knihách, které už nejspíše nikdo číst nebude, Pavel Pekař a přidává další.

„Platí, že ze socialistické beletrie je pro prodej zajímavá jedna kniha ze sta. Před revolucí byla omezená knižní nabídka, takže skladbu titulů z této doby má většina domácností v knihovnách podobnou. Z knih před rokem 1990 proto bývají nejlépe prodejné úzce zaměřené odborné knihy, ale pouze v případě, kdy informačně nezastaraly, nejsou ideologicky zatížené a v posledních desetiletích nevyšly kvalitnější, podobně zaměřená díla. Naopak z posledních 30 let se dá prodat téměř cokoli. Za nejvyšší průměrnou cenu se nám daří prodávat knihy zhruba 15 let staré – většinou proto, že jsou čtenáři stále žádané, ale z pultů obchodů již zmizely. A zároveň jedno pravidlo – pokud máte novou knihu, která vás nezaujala, vyplatí se jí nabídnout do prodeje ihned po přečtení, dokud je v dobrém stavu a žádaná,“ vychází ze svých zkušeností Pavel Pekař, který stojí spolu s Dominikem a Davidem Gajdošovými za největším českým antikvariátem, jehož hlavní misí je změnit fungování antikvárního trhu a naučit Čechy vracet knihy zpět do oběhu.

A když už jste se rozhodli knihy opravdu vyhodit do popelnice, neházejte je dovnitř. Dejte je vedle ní. Určitě si je někdo vezme.