...

... Zdroj: istock.com

Hygge každý den: Odpolední koupel nebo svíčka v práci!

Pohodu v dánském stylu nemusíte prožívat jen v těch vzácných okamžicích, kdy máte volno, klid, vše hotovo a kolem sebe své blízké. Pusťte hygge do svého života i ve všední dny. Byť to bude jen na chvilku a nedokonale!

ODPOLEDNÍ KOUPEL? ANO!

Když přijdeme ze zaměstnání ověšeny taškami s nákupem, máme za to, že by bylo správné nejdřív všechno rychle zvládnout. To znamená uvařit večeři, utřít prach, celý byt takzvaně dát do latě a až potom si odpočinout. Zkusme to čas od času obrátit. Napusťte si vanu, kápněte do ní trochu vůně, kterou máte rádi, a chvíli jen tak relaxujte. Časově vás to nikterak nezdrží a uvidíte, že tím nasbíráte potřebnou energii pro fungování ve zbytku dne.

MÍT SE NA CO TĚŠIT

Buďte kreativní a naplánujte výlet nebo třeba tematickou večeři pro ty, které máte nejraději. Kupte si lístky na koncert nebo do divadla. Zkrátka vytvořte si možnost na něco se těšit. Už to samo o sobě vám rozzáří dlouhý pracovní den.

NĚCO NA ZUB

Jestli něco neodmyslitelně patří k hygge, je to vaření, namísto objednávání hotového jídla v krabičkách nebo chození do restaurací. A když říkáme vaření, nemyslíme tím každodenní rutinu, kdy jde především o to, vytvořit co nejrychleji něco poživatelného pro celou rodinu. Nalijte si k tomu sklenku něčeho dobrého, pusťte si místo televize hudbu, nechte partnera nebo děti, ať vám pomáhají. O výsledek tady ani tak nejde. Cesta je cíl!

ODPOJTE SE

Až budete v zimomřivé ranní mlze čekat na zastávce na tramvaj anebo stát ve frontě na České poště, zkuste tentokrát nevytáhnout mobilní telefon, ale knihu. Anebo klidně čtečku. Ponořte se zkrátka do příběhu, který nemá nic společného s diskusemi na vaší facebookové zdi. Navíc, čtení beletrie v nás prý posiluje smysl pro empatii.

DOTÝKEJTE SE

Ať máte domov zařízený v jakémkoli stylu, mělo by v něm být několik příjemných, heboučkých věcí. Prostě proto, že si zasloužíme se do takové deky občas zachumlat nebo cítit pod chodidly příjemný koberec. Vnímejte svět kolem sebe nejen očima a ušima, ale všemi smysly.

OBLEČTE SE JINAK

Vezměte si ve všední den do práce něco, co máte jinak vyhrazené jen pro slavnostnější okamžiky. Třeba ty sametové šaty nebo úžasnou brož, velký prsten nebo kašmírovou šálu, zkrátka něco, co do obyčejného dne vnese sváteční atmosféru.

SVÍČKY I V PRÁCI

Ano, víme, že ve většině kanceláří je otevřený oheň zakázaný. Ale prostě to zkuste. Třeba vám vonná svíčka na psacím stole zpříjemní alespoň pár pracovních hodin

Článek vyšel v lednovém čísle magazínu Moje psychologie!