Horký svařák zahřeje na duši i na duchu

Horký svařák zahřeje na duši i na duchu Zdroj: istock

Domácí svařák: Recept a tipy, jak ho nejlépe připravit!

Přišli jste zvenku promrzlí až na kost? Zahřejte se domácím svařákem. Jestli také patříte mezi milovníky tohoto kořeněného vánočního nápoje, máme pro vás pár rad, jak při jeho přípravě postupovat a užít si tu opravdovou vánoční atmosféru i doma v teple!

Vyberte víno

Víno je základ, z nekvalitního vína dobrý svařák nevyrobíte. Tradičně se svařák dělá z červeného vína, ale je možné ho připravit i z vína bílého, ze kterého je lehčí. Co se týče kvality vína, nejlepší je zvolit zlatou střední cestu. Drahého kvalitního vína by byla na svaření škoda, nicméně po krabicovém víně vás bude následující den pěkně bolet hlava. Pokud máte raději svařák sladší, kupte si víno polosladké.

Okořeňte

Svařák se dá dochutit různým kořením, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán. Rozhodně není nutné zůstávat u těchto tří stálic, svařené víno výborně ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra. K ochucení si můžete pomoci i sušeným ovocem, jako jsou rozinky nebo sušená jablka. Někteří dochucují svařák medem nebo rumem. Pamatujte si ale, že všeho moc škodí. Pokud máte rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíte se skořicí a plátkem citronu. Vyzkoušejte jednoduchý svařák podle našeho receptu!

Vařte správně

Abychom připravili kvalitní a chutný svařák, nikdy jej nesmíme vařit v pravém slova smyslu. Víno se musí jen lehce přivést k varu, ale jakmile se objeví první bublinky, stáhněte teplotu na minimum. Pokud bychom nechali víno vařit, začne nám také vyprchávat alkohol. Pro sladší variantu oslaďte lžičkou cukru. Víno pak už nechte jen prohřát, aby se z koření uvolnila vůně. Před podáváním už svařák jen proceďte přes sítko.

Recept na domácí svařené víno

Suroviny: 8 ks hřebíčku, 4 plátky citronu, 8 dl červeného nebo bílého vína, 2 ks citronové šťávy, skořicová kůra, 12 kostek cukru

Postup:

Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a zdobíme plátkem citronu. Podle chuti můžeme ještě dosladit cukrem.

Další skvělé (nejenom vánoční) recepty najdete na webu Recepty.cz!