Domácí housky máte hotové zhruba za hodinu - a to včetně kynutí.

Domácí housky máte hotové zhruba za hodinu - a to včetně kynutí. Zdroj: istock

Domácí pečivo: Upečte si křupavé houstičky lepší než z pekárny!

Provoňte si byt domácími houskami! Jejich příprava trvá méně než hodinu a chutnají jako čerstvě vytažené z pece. 

Suroviny: 20 g droždí, 1 lžička cukru krupice, 300 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 1 vejce, 1 ks žloutku a mák na posypání

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do větší mísy vsypte mouku a sůl. Přilijte připravený kvásek, vejce, zbylé mléko, máslo a pořádně propracujte na měkké nelepivé těsto. Lehce jej poprašte hladkou moukou, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 50 minut vykynout. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, rozdělte na 12 částí. Z každého kousku vyválejte delší pramen. Vytvořte první oko a pravý volný konec okem protáhněte. Oko přetočte doleva a levý volný konec protáhněte okem směrem dospod.

2. Postupně zapleťte všechny housky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a nechte ještě 15 minut odpočinout. V troubě rozehřáté na 200 °C pečte 10 minut.

Tip: Housky můžete posypat hrubou solí, sezamem nebo kmínem. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Další skvělé recepty (nejen na domácí pečivo) najdete na webu Recepty.cz!