Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Adam Balažovič / BPŽ

Pět skvělých věcí, které se stanou, když omezíte cukr

Cukry jsou s bílkovinami a tuky základ naší stravy, to je prostě fakt. Na druhou stranu moc dobře víme, že naše společnost ho má nadmíru a nejen epidemie obezity v západním světě je toho důkazem. Nemusíme se cukru úplně vyhýbat a nazývat ho bílým zlem. Protože, co si budeme povídat, takový dortík dokáže někdy podstatně vylepšit den! Ale pokud jeho příjem snížíme, odměnou nám bude například nejen zdravější srdce, ale i hezčí pleť nebo ploché břicho. Co se změní, když budeme jíst méně cukru?

Každý člověk má jiný výdej energie, ideální příjem cukru by však měl zůstat stejný. Šest kávových lžiček cukru denně pro ženy a devět pro muže. A pozor, zdaleka nejde jen o to, co si dáváte do kávy nebo čaje. Mnohem zákeřnější je cukr, který nevidíme. Bývá leckdy schovaný v potravinách, kde byste to tak úplně nečekali.

Každopádně: Než se pustíte do zkoumání, ve kterých potravinách jsou skryté cukry, je dobré omezit každou kostku nebo lžičku, kterou si do jídla nebo pití dáváme navíc. Odměnou vám bude hezčí a lépe fungující tělo. A pozor, to platí i pro třtinový cukr, med a různé sirupy. Co přesně se změní?

1. Budete méně unavení. Cukr je sice okamžitým zdrojem energie, ale opravdu jen té okamžité. Zjednodušeně řečeno – jak rychle ji přijmete, tak rychle ji vydáte. Jako zdroj energie na delší dobu jsou proto vhodnější potraviny, které mají cukru méně, ale mají vyšší obsah bílkovin a tuků – například mandle.

Podívejte se na video na některé nevhodné potraviny.

Video placeholde

2. Budete mít hezčí bříško. Jednoduché cukry se usazují v břiše jako ochrana vnitřních orgánů, například jater, slinivky nebo střev. Studie z roku 2016 provedená na více než tisíci dobrovolnících ukázala, že čím více slazených nápojů lidé pijí, tím více mají viscerálníhu tuku, tedy tuku na břiše.

3. Budete mít hezčí pleť. Jednou z věcí, na kterou se můžete těšit, pokud omezíte cukr ve své stravě, je pevnější pleť bez vrásek. Nadměrné množství cukru v krvi způsobuje totiž v těle proces zvaný glykace (navázání molekuly cukru na jinou molekulu), která v konečném důsledku způsobuje, že pleť je méně pevná a pružná.

Video placeholde

4. Snížíte riziko cukrovky. Dlouho se diskutovalo o tom, zda je přímá souvislost mezi zvýšenou konzumací cukru a vznikem diabetu. Nicméně data ze studie University of Stanford z roku 2014 potvrzují, že čím vyšší je příjem cukrů ve stravě, tím rychlejší je rozvoj diabetu. Studie také potvrdila další souvislost s nadměrným užíváním cukru a viscerálním tukem (vnitřním tukem na břiše) a rozvojem diabetu.

5. Budete mít zdravější srdce. Podle studie z roku 2014 měli ti, kteří získávali více než 21 % denní energie z cukru, až o 38 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby než ti, jejichž poměr cukru tvořil jen 8 % celkového denního příjmu. Z toho vyplývá, že i omezení konzumace cukru o poměrně malé množství má na zdraví srdce velký vliv.