Camembert zapečený v listovém těstě.

Camembert zapečený v listovém těstě. Zdroj: iStock

Camembert v listovém těstě: Chuťovka, kterou si zamilujete

Večerní pohodové posezení u vína si žádá kvalitní zobání. Místo klasického nakrájeného sýru ale zkuste jeho zapečenou variantu v listovém těstě. Slibujeme, že se po ní doslova zapráší!

Ingredience:

velký vyzrálý camembert (ideálně 500 g), 500 až 600 g máslového listového těsta, hladká mouka na vyválení těsta, 2 vejce na potření, olej na vymazání pekáče, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 větvičky čerstvého rozmarýnu, pár větviček tymiánu, 3 až 4 stroužky česneku (můžete vyměnit za plátky mandlí), lžička olivového oleje

Postup:

1. Posypte vál hladkou moukou a rozválejte na něm listové těsto na tloušťku 2 až 3 milimetry.

2. Camembert posaďte doprostřed vyválené kusu. Okolo si nechte alespoň 2 až 3 centimetry těsta navíc, abyste jím mohli sýr obalit. Z těsta takto vyřízněte kruh.

3. Sýr na jeho vrchní straně nařízněte do mřížky. Pak kolo odendejte z těsta a dejte ho na chvíli stranou.

4. Samotné těsto pak přendejte do máslem či olejem vymazaného kulatého pekáče nebo dortové formy.

5. Vedle si do misky rozklepněte vejce, lehce ho osolte a vyšlehejte. Potřete jím celou plochu těsta a na něj pak doprostřed položte sýr. Těsto přetáhněte přes hranu cemembertu a u okrajů ho přimáčkněte a přeložte přes sebe, aby na sýru dobře drželo.

8. Ještě jednou potřete vajíčkem, osolte a opepřete. Pečte na 200 °C asi 20 minut.

9. Mezitím si připravte dochucení: Dva stroužky česneku nakrájejte na velmi tenké plátky (můžete nahradit plátky mandlí). Oberte z větvičky lístky rozmarýnu a tymiánu. Bylinky a česnek či mandle zakápněte v misce olivovým olejem a pořádně promíchejte.

10. Po 20 minutách vyndejte formu s téměř upečeným obaleným sýrem a posypejte povrch česnekem s bylinkami. Nechte dopéct asi 5 minut. Po vychladnutí přendejte na servírovací talíř. Dílko můžete dozdobit a dochutit případně ještě medem, ořechy či ostružinami.

Hotovo!

Tip navíc: Zbylo vám přebytečné těsto? Vyrobte si z něj italské tyčinky grissini. Vykrojte si ze zbytku těsta co nejdelší pruh široký asi 4 cm. Pomažte ho vajíčkem, osolte, opepřete. Uprostřed ho přeřízněte napůl a kusy překlopte přes sebe a poté vytvořte kroucením vrtulku – ideální je začít od prostředka. Pečte je pomašlované vejcem, osolené a opepřené spolu s obalovaným sýrem.