Voda, pohyb a ranní rozbřesk ku zdraví

Voda, pohyb a ranní rozbřesk ku zdraví Zdroj: iStock.com

7 jednoduchých rituálů ajurvédy na podporu zdraví. Určitě některé z nich děláte

Ajurvéda pochází od indických mudrců a svým přístupem k péči o zdraví dokáže naše tělo a vědomí rozvíjet k rovnováze a harmonii. Nebojte, nemusíte studovat celou filozofii, pro začátek postačí zařadit do svého dne tyto rituály. Dodají vám energii a posílí vaše zdraví. Možná už řadu z nich děláte.

Terapie ajurvédou si dokáže poradit se stresem a úzkostí, nachlazením, nemocemi a dokonce i projevy artritidy. Nicméně aby byla terapie ajurvédou úspěšná, musí si člověk osvojit některé každodenní rituály, které podporují náš vnitřní klid, a velkou roli v tomto učení hraje i strava. Jedná se o drobné, avšak významné změny, které snadno do svého života zařadíte. Výsledky uvidíte velmi brzy.

1. Vstávejte za úsvitu

Vstávat s vycházejícím sluncem může být zvlášť během letních měsíců trochu problém. Dá se to ale naučit. „Pokud se probouzíte až po východu slunce, podle ajurvédy to může vést k ucpávání komunikačních kanálů nečistotami. „Ucpané komunikační kanály negativně ovlivňují naši mysl i tělo. Nejčastěji se to projevuje špatnou náladou a ospalostí během celého dne,“ říká Věra Vojtěchová zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy.

2. Aktivujte metabolismus

Dalším každodenním rituálem podle ajurvédy je vypít po probuzení sklenici čisté neperlivé vody, která aktivuje orgány. Ty pak budou po celý den správně fungovat. Voda by měla být vlažná a před jejím vypitím je vhodné alespoň lehce protáhnout tělo. Čistá voda nalačno podporuje snadnější pohyb střev, v některých případech – zvlášť u lidí s jejich onemocněním či jinými zažívacími problémy, může ale vyvolat až průjem. Pokud vám čistá voda nechutná, můžete si ji ochutit šťávou z čerstvého citronu, limetky nebo si do vody nakrájet okurku nebo čerstvý zázvor.

3. Vyprázdněte svoje střeva

Tento rituál má spojitost s předchozím rituálem, kdy voda nalačno povzbuzuje naše střeva. To je důležité proto, že podle ajurvédy bychom měli střeva vyprázdnit co nejdříve po probuzení, protože čím déle fungujeme přes den bez správného pohybu střev, tím více času působí v našem těle toxiny.

I západní medicína poznává, že náš trávicí trakt je klíčovým faktorem, pokud jde o zdraví a pocit pohody. Zrovna tak jako bychom měli denně sledovat kvalitu, konzistenci i pach naší stolice. Ta totiž vypovídá o nerovnováze v těle, která je pak příčinou našich nemocí. Věděli jste, že správně by stolice měla mít konzistenci jako zralý banán? Má i přirozený pach. „Tvrdé a menší bobky jsou podle ajurvédy příznakem zvýšené váty v těle. Dopřejte svému zažívání teplou vařenou stravu s dostatkem přírodních olejů, do své ranní sklenice teplé vody přidejte 2–3 sušené švestky. Jestli je zápach kyselejší a exkrementy řídké, jde o zvýšení pitty. Měli byste se zklidnit a dopřát si před spaním převařené čerstvé mléko s medem. Pokud je vaše stolice těžká a klesá dolů, je to známkou zvýšené kaphy. Zkuste zařadit do svého života více pohybu a omezujte cukr i živočišné tuky. Vhodné jsou očistné techniky. Pokud jste zcela zdraví, zkuste alespoň krátký půst,“ vysvětluje a doporučuje odbornice Věra Vojtěchová.

4. Vyplachujte svoje ústa

Většina z nás si ráno po probuzení oplachuje tváře vodou, abychom se cítili svěžeji. Málokdo si ale uvědomuje, že jde o jednu z ajurvédských technik, která má dokonce vlastní název – Shat Kriya. „Jedním z důležitých ajurvédských diagnostických ukazatelů je náš jazyk. Důležitá je jeho správná očista. K tomu se používá nejčastěji škrabka na jazyk, která eliminujete toxiny, které tělo zejména během noci na jazyk vyplaví. Čím je povlak silnější, tím více je naše tělo zatížené a pravděpodobnost onemocnění je vyšší. Odstraněním těchto toxinů si pomáháme ke zdravému trávení i chuti k jídlu, detoxikujeme organismus, odstraňujeme nepříjemný zápach z úst, a navíc se podle ajurvédy uvolní i potlačované emoce, které v nás často vyvolávají deprese. K čištění zubů jsou vhodnější bylinné zubní pasty,“ doporučuje Věra Vojtěchová. Celkové zdraví a duševní pohodu podporují také relaxační koupele.

5. Pár minut ráno cvičte a meditujte

Nedílnou součástí ajurvédy je praktikování jógy, pranájámy (vědomé dýchání) a meditace. Snažte se každé ráno si vyčlenit pár minut na protažení a provedení základních pozic jógy. Poté by mělo následovat dechové cvičení a zakončete to meditací, která vás nabudí do nového dne. Kromě meditačního cvičení můžete čas od času zařazovat teplé olejové masáže, které pomáhají uvolnit svaly, hydratují pokožku a v neposlední řadě zklidňují tělo a mysl. Ideální ranní protažení představuje sestava pozdravu slunce, ale ne každý je hned po ránu připravený k takovému dynamickému cvičení. Zkuste tedy jemnější varianty ranní rozcvičky, která protáhne celé vaše tělo a připraví vás ideálně do nového dne.

6. Jezte třikrát denně

Podle ajurvédy jsme doslova to, co jíme. Společně s potravou a kaloriemi přijímáme také pránu (životní energii) potravin, které konzumujeme. Tato energie se stává naší součástí a ovlivňuje nás. Naprosto klíčovým prvkem v ajurvédě je strava. Podle ní bychom měli jíst tři jídla denně, přičemž oběd by měl být největší. „Sice je pravda, že ajurvédské stravování je založeno na třech jídlech za den, ale není to dogma. Zaměřte se především na správné stravování a vyhledávejte kvalitní potraviny, které dodají vašemu tělu potřebné živiny a které odpovídají vaší denní zátěži. Pokud vám to zdravotní stav dovolí, měli byste nechat mezi jednotlivými jídly rozestup šest hodin, během kterých dovolte tělu, aby důkladně zpracovalo předchozí stravu. Nezatěžujte jej mezichody, a to nejlépe ani ovocem či kávou. Velikost obědové porce by se vám měla vejít do dlaní. Všechny chody je důležité zkonzumovat v průběhu jedné hodiny,“ tvrdí Věra Vojtěchová a připomíná, že ajurvéda se nezabývá pouze stravováním. „Jedná se o celý přírodní systém, přičemž hlavním posláním ajurvédy je naučit nás žít v souladu s přírodou a vlastní individualitou tak, abychom prožili co nejdelší a nejspokojenější život.“

7. Choďte dříve spát

Chcete-li si udržet co nejlepší zdraví, choďte spát před desátou večer, protože podle ajurvédy se tělo očišťuje a obnovuje mezi desátou večer a druhou ráno. Hodinu před tím, než si půjdete lehnout, odložte chytrý telefon, tablet či laptop. V ideálním případě byste neměli trávit čas ani u televizní obrazovky. Všechna tato zařízení totiž vyzařují škodlivou energii, kterou si s sebou odnášíte do postele, a to jistě nechcete.