Veganské kotníkové boty Trina ve stylu Dr. Martens, Ecofashionlabels.cz

Veganské kotníkové boty Trina ve stylu Dr. Martens, Ecofashionlabels.cz Zdroj: archiv Ecofashionlabels

.
.
.
4
Fotogalerie

Slovník udržitelné módy, kterému rozumějte. Buďte v eco obraze

Téma ekologie se v módním průmyslu skloňuje ze všech stran, neboť jeho zásah do přírody je nezanedbatelný, a proto řada módních značek a návrhářů přechází na zelenou vlnu udržitelnosti. Chcete-li i vy při svém nakupování myslet ekologicky, měla byste rozumět těmto eko – pojmům z oblasti módy a kosmetiky.

V popisu módních značek a produktů se objevují pojmy, které vám prozradí, jak vaše oblečení bylo vyrobeno, kde se získal materiál, kdo tyto věci zhotovil a za jakých podmínek. Není tedy výjimkou, že si můžete koupit sustainable tenisky, upcycled halenku nebo faire trade polobotky či tašku. Že trochu tápete, co taková slova znamenají? Nevadí, my vám je osvětlíme a budete v obraze.

Slow fashion

Tento pojem by se dal vysvětlit jednoduše – nakupovat méně produktů a co nejvíce a nejdéle využívat ty, co už máme. Protože slow fashion je reakcí proti nadprodukci, zbytečnému plýtvání, znečišťování prostředí a nekvalitním produktům typickým pro fast fashion. Takže už žádné zběsilé nakupování dle módních trendů, kdy si daný módní kousek vezmete párkrát a pak ho vyhodíte. V této filozofii a životním postoji je důležitá udržitelnost produktu, který je kvalitní, šitý od lokálních návrhářů s ohledem na životní prostředí a který vydrží dlouho. Velkou propagátorkou slow fashion je Kamila Boudová, přední česká odbornice na udržitelnou módu, zakladatelka a ředitelka projektu SLOU Fashion days v Praze, která, jak prozrazuje, ve svém šatníku má cca pětatřicet kousků oblečení, s nimiž si vystačí. A jde to.

Sustainable

Jedná se o módu, která vzniká v souladu s principy ekonomické, sociální a ekologické udržitelnosti. Recykluje materiály, například vyrábí sustainable tenisky z plastových lahví vylovených z oceánu, oblečení z recyklovaných bavlněných vláken a další. Módní značky, které jsou sustainable, jsou například Veja, Espadrij, Fjallraven, Freshlabels, Lindex.

Eco-friendly

Je-li oblečení eco-friendly, znamená to, že bylo vyrobeno způsobem, který neznečišťuje prostředí. Při jeho barvení byly použity barvy, které nezanáší vodní zdroje, nehynou díky nim ryby a vodní rostliny. Používá jako organický materiál biobavlnu, která není chemicky ošetřována, a spotřebovává se menší množství vody. Normální výroba trička vyžaduje asi 2700 litrů vody, což je stejné množství, jaké průměrný člověk vypije během 900 dnů. Mezi české eco-friendly značky patří například Tree Factory, která za každý prodaný kus oblečení zasadí deset nových stromů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Potěš dneska svoji mámu, sestru, babičku nebo partnerku.👩🏻‍🦰Každá žena by se měla opečovát jako ta nejvzácnější květina.🌺 #denzen . . . . . . . . . #vsouladusprirodou #treefactory #elgrifo #iglifecz #becauseigiveafuck #igerscz #nosimles #milujuprirodu #naturelovers #sadimestromy #nature #trees #forest #oblecenisetrnekprirode #treesplanted #czechrepublic #priroda #tricko #tilko

Příspěvek sdílený Tree Factory (@treefactory.cz), Bře 7, 2019 v 10:54 PST

Recycled

Má-li oblečení tento pojem na štítku, jedná se o oblečení vyrobené z již použitého materiálu, jako je textil, papír, kov, plast. Často tento princip výroby používají módní značky na balení svých produktů, jako jsou boxy a tašky. Například značka Segrasegra recykluje použité duše z kol a používá je jako náhražku kožených doplňků – batohy, peněženky atd. Mnoho recycled produktů také naleznete v módním online obchodě Zalando.

Upcycled

Je to taková záchrana něčeho starého, poničeného, jemuž dodáte nový lesk tím, že ho upravíte, přešijete, našijete novou ozdobu a tím vytvoříte nový produkt. Nebo využijete zbytky z výroby, které jsou považovány za odpad. „V módním průmyslu se jedná o tvorbu oblečení z materiálu, jako je zbytková metráž z výroby, odstřižky, konce rolí, kazová metráž či nespotřebované látky, které leží na skladech ladem,“ říká propagátorka upcyclingu Veronika Hubková. Tento udržitelný proces se využívá velmi hojně i v jiných oblastech.

Fair trade

Jistě jste o tomto pojmu slyšela například ve vztahu s kávou, kakaem či čokoládou. Princip je i v módě stejný. Jedná se o výrobu produktu v zemích třetího světa za férovou mzdu. Zrychlující se výroba oblečení sice možná dává práci mnoha lidem, ale konkurence je tak velká a stejně tak i tlak na nízkou cenu, proto se dělníkům snižují marže na minimum a výsledkem je, že přes 50 % pracovníků v textilním průmyslu nebere ani minimální mzdu. Pracují v nelidských podmínkách a k práci jsou nuceny i děti. Mezi fair trade české značky patří například dětské oblečení Kaamo, jež disponuje světově uznávaným certifikátem GOTS, který zaručuje kvalitu, šetrnost k přírodě a respektování práv farmářů a dělníků.

Vegan

Tento pojem vnímáte poslední dobou nejen v souvislosti s jídlem, ale všímáte si ho i na kosmetice, drogistickém zboží, ale i v módě. Jedná se o produkty, při jejichž výrobě nebyl použit žádný materiál živočišného původu a při jejichž výrobě nebylo nikomu ublíženo. Nejsou vyrobeny z kůže, vlny, hedvábí nebo kožešiny. Vegan seženete boty, krémy, kalhoty, pásky, spoustu produktů najdete na Ecofashionlabeles nebo v online obchodě Etikbutik.cz.

Veganské kotníkové boty Trina ve stylu Dr. Martens, Ecofashionlabels.cz
Veganské kotníkové boty Trina ve stylu Dr. Martens, Ecofashionlabels.cz | Zdroj: archiv Ecofashionlabels

Bio degradable

Tento pojem najdeme na oblečení, které je odbouratelné a přirozeně se rozloží bez poškození prostředí. Velmi často se k výrobě takového oblečení používá bambus, z něhož vznikají trička, ručníky a šály. Na bambusu je skvělé, že roste celkem rychle a není potřeba k jeho pěstování chemie a lidského zásahu. Mezi dobré vlastnosti oblečení z bambusu patří, že se pere na nízké teploty, nemusí se žehlit a má termoregulační účinky. Českým prodejcem je například značka Bambutik nebo francouzská značka Picture, jež se soustředí na oblečení na lyže či snowboard a je k dostání na českých online shopech.

.
. | Zdroj: archiv Bamboolik

Zero waste

Jedná se o životní styl bez odpadu či o jeho minimalizaci. Je založen na opětovném použití věcí, kdy nevzniká zbytečný odpad, který je nutné skladovat a spalovat. Výrobky jsou vyráběny z přírodních materiálů, lehce a rychle odbouratelných a šetrných k přírodě. Jednou ze značek na českém trhu je firma Bamboolik, která šije látkové plenky, vytváří zero waste věci a sady do domácnosti, jako jsou odličovací tampony, vložky, brčka, tašky. Navíc tím, že jsou všechny produkty vyrobené v České republice, necestují přes půl zeměkoule a jsou opravdu ekologické. Mezi značky s zero waste oblečením bychom mohli zařadit značku TukTuki, jež dováží a prodává různé oblečení z fair trade dílen, mezi něž patří zero waste značka Tonlé, která vyrábí své módní kousky tak, aby nevytvářela žádný odpad, a tak používá odpadní látky z oděvních továren, střihy vytváří tak, aby z nich bylo co nejméně odstřižků, a zbytky látek vetkává do textilií nebo je využívá k výrobě šperků.

.
. | Zdroj: archiv TukTuki