Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Instagram @msorrig @iris.apfel @venswifestyle

Grece Ghanem
Grece Ghanem
Grece Ghanem
Grece Ghanem
Paula Sutton
41
Fotogalerie

Stylové po padesátce. Které módní expertky sledovat na Instagramu?

Módní průmysl se nám odjakživa snaží vštípit, že krása a styl úzce souvisejí s věkem. Mladé ženy jsou přece krásné, hýří životem a mohou si obléct cokoliv. Starší dámy by podle stereotypního fashion narativu naopak měly stát v pozadí, nevyčnívat, a hlavně se oblékat adekvátně svému věku. Jenže to je naprostý nesmysl.

Instagram je plný žen, které již dávno překročily pomyslnou přelomovou hranici 50 let, ale zároveň svým citem pro oblékání, módními experimenty a hravostí dokážou strčit do kapsy kdejakou podstatně mladší fashion nadšenkyni. Bohužel je ageismus ve fashion průmyslu stále intenzivně přítomný a i v dnešní době, která se vyznačuje opravdu velkou svobodou v oblékání, vede ke zbytečné stereotypizaci starších žen a tvoření nesmyslných pravidel ve stylu Jak se vhodně obléct ve svém věku.

TIP NA VIDEO: Ikony feminismus. Znáte je všechny?

Video placeholde

Pro jistotu se tedy hodí připomenout: ať je vám dvacet nebo šedesát, je zcela na vás, jak se budete oblékat. Neberte ohled na poznámky ostatních, že ve vašich letech se už nehodí, abyste si na sebe vzala leopardí kožíšek nebo výrazný svetr. Pokud takové kousky milujete, noste je. A neomezujte se jen na neforemné vytahané modely, jimž kdysi někdo dal nálepku, že přesně tak vypadá vhodné oblečení pro zralé dámy.

Na následujících stránkách najdete desítku módních expertek, jejichž profily vás inspirují, povzbudí, pomohou vám se v oblékání odvázat a vystoupit z všudypřítomné šedi. Všechny tyto ženy dokazují, že věk je skutečně jen číslo a že barvy, divoké vzory i výrazné modely můžete nosit klidně i v době, kdy vám potáhne třeba na devadesát.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 11

Lyn Slater

Nejprve pracovala jako sociální pracovnice, později se stala profesorkou a ve věku 61 let se rozhodla změnit svůj život. Začala chodit na módní kurz v New Yorku a stále více pronikala do tajů stylu. Když poté jednoho dne čekala u Lincolnova centra na svou kamarádku, vyfotil ji fotograf, který si myslel, že je jednou z účastnic právě probíhajícího fashion weeku. Kamarádka ji poté se smíchem nazvala Náhodnou ikonou (Accidental Icon). A tak se zrodil stejnojmenný blog ženy, jež se rozhodla vymanit z upjatého akademického prostředí.

Lyn Slater několikrát přiznala, že ne vždy byla spokojená s tím, jak se její tělo s přibývajícími roky měnilo. Nakonec ale vše přijala s pokorou a dle vlastních slov se rozhodla, že se nechá překvapit, kam ji její nevyhnutelná proměna zavede. A soudě dle jejího Instagramu, z Lyn se s přibývajícími roky stává módní guru, která vzbuzuje respekt i bezmezný obdiv.

Pokračování 3 / 11

Grece Ghanem

Devětapadesátiletá Kanaďanka je jednou ze současných fashion ikon sociálních sítí. Její cesta k módě ale rozhodně nebyla plánovaná. Vystudovaná mikrobioložka působila několik let v libanonské nemocnici. Poté změnila životní směr, blízkovýchodní zemi opustila a stala se osobní trenérkou v kanadském Montrealu. Přestože její hlavní dominantou byl zdravý životní styl, módu, jak přiznala v rozhovoru pro časopis Glamour, milovala už od mládí. „S dcerou jsme vždy velmi rády fotily módní snímky už v době, kdy jsem ještě Instagram vůbec neměla. Poté mě ale dcera přesvědčila, že by nebylo od věci založit si vlastní účet,“ vzpomíná influencerka, jež na módní scéně působí už více než osm let.

Její šatník je plný barev, ráda si hraje se střihy i vzory. Mezi její poznávací znamení patří především šedé mikádo, výrazné sluneční brýle, zlaté šperky a kvalitní kožené doplňky. Tento základ influencerka velmi ráda kombinuje se sytými barevnými plochami, pánskými prvky i high street kousky. Její styl se vyznačuje notnou dávkou osobitosti, jež nejen jí pomáhá vystoupit z minimalistické šedi, kterou byla poslední roky protknutá značná část instagramové módní scény.

Pokračování 4 / 11

Mette Sorrig

Když se řekne skandinávská móda, mnohým se vybaví minimalismus, oversize saka, trenčkoty a střídmost. Dánka Mette Sorrig vás ale přesvědčí, že severský styl toho umí nabídnout mnohem víc. Jak sama přiznává, základem jejího šatníku jsou především vintage a secondhandové kousky, kolem kterých buduje další části outfitu. Její kombinace jsou plné barev, květinových vzorů i trendy prvků. Mette stejně tak miluje pánské střihy. Její vůbec nejoblíbenější outfit je oversize oblek s bílým tričkem.

A její recept na objevení vlastního stylu? „Noste oblečení, které lichotí vaší postavě. Oblečení nemusí být drahé, aby vypadalo cool. A hlavně – dělejte vše po svém, neboť to je přesně to, co vás bude v konečném důsledku dělat samu sebou.“

Pokračování 5 / 11

Renia Jazdzyk

Vrstvení je pro mnohé obtížná módní disciplína, ale Renia Jazdzyk vám s ní pomůže. Obyvatelka severoanglického Newcastlu si před lety založila blog Vens Wife Style, a oficiálně tak vyhlásila pomyslnou válku nesmyslnému ageismu v módě. Přestože dnes už její web neexistuje, veškeré módní kreace naleznete právě na jejím Instagramu, kde den co den ženy nabádá k módní odvážnosti a experimentům.

Móda nás může fascinovat a inspirovat v jakémkoliv věku. Chci ukázat, že ženy po padesátce vstupují do specifické fáze života, která může být velmi zajímavá. Myslím si, že je mnohem snazší přijít trendům na chuť ve chvíli, kdy je uvidíme na ženách stejného věku,“ nechala se slyšet pro britský web Who What Wear.

Pokračování 6 / 11

Iris Apfel

Nejstylovější americká podnikatelka a návrhářka zemřela 1. března 2024 ve věku 102 let. Její módní odkaz ale bezesporu bude žít dál. Iris Apfel byla totiž ikonou ve všech směrech. Začínala jako módní redaktorka, práce ji ale nijak nenaplňovala. V 50. letech proto společně se svým manželem založila společnost na výrobu tkanin a naplno se začala věnovat interiérovému designu. Svět jí ovšem ležel u nohou nejen kvůli designérským počinům, nýbrž i kvůli jejímu neopakovatelnému stylu plnému sytých barev, peří, volánů, výrazných šperků i ikonických brýlí s nápaditými obroučky.

Pokračování 7 / 11

Paula Sutton

Když se řekne cottagecore, neměl by se vám vybavit nikdo jiný než právě tato žena. Britská influencerka prorazila ve světě sociálních sítí až poté, co oslavila 50. narozeniny. Dnes má na svém účtu @hillhousevintage přes půl milionu sledujících, kteří ji milují pro její kombinaci módy, home decoru a lásky k přírodě.

Pokud tedy obdivujete britský venkov, snídaně v přírodě, čerstvě nařezané květiny a styl založený na estetice staré Anglie a nadčasových prvků, Paula by vám rozhodně na seznamu sledovaných neměla chybět. Denní dávka úsměvů, dobré nálady a inspirace je u ní totiž opravdu zaručena.

Pokračování 8 / 11

Helen Ruth Elam

Kradu vám muže už od roku 1928. Přesně tímto vzkazem vás na svém instagramovém profilu s více než třemi miliony sledujících uvítá svérázná třiadevadesátiletá Američanka Helen, kterou svět zná především jako Baddiewinkle. A my vám garantujeme, že osobitější módní ikonu na sociálních sítích nenajdete. Helen je rebelka, což dokazuje i fakt, že si Instagram založila až v 85 letech. Miluje barvy, flitry i ty nejdivočejší kombinace. Některé její kreace mohou sice působit spíš jako recese, Helen ale svou láskou k módě vysílá do světa jasný vzkaz – užívat si života plnými doušky můžete i v době, kdy vám táhne na krásnou stovku.

Pokračování 9 / 11

Linda Fargo

Je hlavní viceprezidentkou módní kanceláře a zároveň šéfovou oddělení dámské módy ve slavném obchodním domě Bergdorf Goodman v New Yorku. Co to přesně znamená v praxi? Linda Fargo, též přezdívaná „Oko“, se zaměřuje na vyhledávání budoucích trendů, jež jí pomáhají utvářet vizuální identitu celého obchodu včetně výloh. Cit pro estetično se u Lindy projevoval už od dětství, kdy tvořila vlastní kolážové boxy. Dnes si ji lidé cení nejen pro její více než dvě dekády trvající práci pro obchodní dům, ale také pro její styl.

Poznávacím znamením této vlivné ženy je především láska ke zvířecím vzorům a červené rtěnce. Nebojí se obléct extravagantní oblek, zároveň ale dbá na vyváženost celého outfitu, které vždy docílí pomocí minimalistických doplňků a jednobarevného základu.

Pokračování 10 / 11

Alyson Walsh

Tohle není o věku, ale o stylu. Tak zní motto britské novinářky, bývalé módní editorky, jež se ve zralém věku stala bloggerkou a influencerkou a jejíž web That’s Not My Age získal před pěti lety ocenění Módní blog roku. Alyson se pomocí svého stylu a praktických rad snaží ženy učit, že trendy můžete nosit v jakémkoliv věku a že v nich rozhodně nemusíte vypadat směšně.

Její módní know-how stojí především na typickém skandinávském stylu, balancu mezi oversize a vypasovanými střihy a chytré hře s neutrálními i výraznějšími odstíny.

Pokračování 11 / 11

Tracey Lea Sayer

Nadčasová, elegantní a svá. Přesně taková je britská módní ředitelka, kterou lidé zbožňují zejména pro její začleňování ryze pánských prvků do jinak ženského šatníku. Tracey miluje blejzry, kabáty, rovné džíny a kotníčkové boty. Její styl je ve své podstatě jednoduchý a ničím extra nevyčnívá. Jeho síla a kouzlo jsou zejména v perfektně padnoucích střizích a kvalitních kouscích. I díky nim je instagramový feed této Angličanky obrovskou inspirací pro ženy, které potřebují najít klíč k praktickému každodennímu šatníku.