.

. Zdroj: Archiv Lucie Kratochvílové

Lucie Kratochvílová: Než si pořídím novou kabelku, jiná musí z domu

Lucie Kratochvílová stojí za výběrovým second handem Lula Vintage Prague. Kdo ji sleduje na Instagramu, ví, že tahle stylová máma z Vinohrad umí inspirovat, jak kombinovat vintage, konfekční a designérské kousky. V její šatně se nachází i několik luxusních kabelek, které pořídila on-line a z druhé ruky. Proto jsme ji požádali, aby se s námi podělila o know-how, jak takové poklady nakupovat a jak při tom nenaletět.

Vzpomenete si na moment, který zažehl vaši lásku k vintage kabelkám? Stejně jako moje láska k vintage obecně to byla nejdřív z nouze ctnost! Jako studentka, která milovala módu, jsem neměla peníze ani na kousky z řetězců, natož na designérské kabelky. Ty z druhé ruky vycházely levněji a byly jedinečné. Opravdová láska k pokladům ve skutečnosti dražším než ty, co koupíte nové v luxusním butiku, přišla později, jak se vyvíjel můj styl.

Která kabelka byla vaše první a jakou považujete za nejcennější? Váže se k ní nějaký příběh? První byla Céline Phantom navržená Phoebe Philo někdy v době, kdy z módního domu odcházela. Dát za kabelku celou výplatu mi přišlo bláznivé, ale ten pocit byl skvělý! Moc jsem si pak vážila i skutečně výjimečné Céline Clasp, kterou jsem před časem prodala proto, že jsem zatoužila po jiné, nositelnější... A mrzí mě, že jsem se jí vzdala!

TIP NA VIDEO: Bez čeho se na podzim neobejde žádná stylová Francouzka?

Video placeholde

Přes internet jste koupila i Hermès Kelly. Nebála jste se, v jakém stavu vám přijde? Byla jsem nervózní, především kvůli opravdu vysoké ceně kabelky. Na druhou stranu, objednávala jsem ji na Vestiaire Collective, kde jsem předtím nakoupila možná desítky módních kousků. Věděla jsem, že pokud by byl s kabelkou nějaký problém, mohu ji vrátit, což už se mi i dříve stalo a naštěstí vše proběhlo bez problémů.

Jaké má člověk záruky, že kupuje originál? Právě platforma Vestiaire Collective kontrolu kvality i originality svými experty zaručuje. Nemyslím si, že jsou neomylní, ale předpokládám, že u často prodávaných modelů nejznámějších značek budou mít jasno. Pokud si ale chcete být jisti, je dobré se ptát na detaily, které se vážou k jednotlivým značkám.

Dát za kabelku celou výplatu mi přišlo bláznivé, ale ten pocit byl skvělý.

Například? Authenticity card u Celine? To je podezřelé, značka žádné nevydává. Má kabelka data code tam, kde má být? Jak vypadá její dustbag, je-li k dispozici? Ví prodávající, z jakého je roku? Doporučuji si vždy zjistit více informací o konkrétním modelu a porovnat fotky u konkrétní nabídky s fotkami od jiných prodejců nebo platforem.

Podle čeho se pozná kvalitní prodejce a jak se dá odhalit naopak ten nedůvěryhodný? Nevím, zda jsem schopná to odhadnout, ale vždy si procházím, co jiného prodejce nabízí. Kabelka z limitované edice a k tomu několik ne příliš vkusných kousků velmi levných značek? To se mi nezdá. I fotky z prostředí, které nenasvědčují tomu, že bylo o kabelku dobře postaráno, mě dokážou odradit. Samozřejmě je lepší, když má dotyčný nějaká pozitivní hodnocení, ale nemusí to být nutnost.

Kde ze své zkušenosti doporučujete luxusní kousky nakupovat? Máte nějaké lovicí strategie? Jak jsem střelec v tom, že neváhám utratit desítky tisíc za kabelku od noname prodejce a čekat dva týdny, než dorazí, jsem z hlediska místa nákupu velmi konzervativní. Všechny kabelky ze zahraničí jsem koupila na Vestiaire Collective, u nás jsem si troufla na nákup přes Vinted, pohodlnější je to v ověřeném vintage obchodě Slow bazar.

Říká se, že luxusní kabelky jsou nejlepší módní investicí, souhlasíte s tím? Rozhodně ano. Jsou to kousky, které podle mě opravdu pozvednou každý outfit, vážíte si jich dlouhou dobu. Pokud jste je výhodně koupila, vždy je zase také dobře prodáte a můžete si tak dělat nové radosti opakovaně. To je vlastně moje strategie – rozhodně nemám neomezený rozpočet a většinou, než si pořídím novou kabelku, musí jít nějaká jiná o dům dál.

Proč jsou vintage kabelky skoro stejně drahé jako nové kousky? Záleží na konkrétní značce a její dostupnosti. Rozhoduje třeba i faktor, zda má daná značka vlastní e-shop anebo butik v té které zemi, zda jsou její modely vyprodané, nebo ne. Kousky od Hermès jsou na second hand trhu většinou dražší než ty úplně nové kvůli jejich extrémní nedostupnosti i žádanosti. Podobně na tom byla i Bottega Veneta, i když dnes už značka poptávku uspokojuje a z druhé ruky ji jde sehnat výhodněji. Naopak designérské kabelky mladších, o něco dostupnějších značek, jako je Boyy nebo ATP atelier, seženete i za méně než polovinu původní ceny.

Jaké kabelky teď patří k nejžádanějším a je těžké je sehnat? Jednoznačně právě ikonické modely od Hermès, Kelly a Birkin v neutrálních barvách. Na nový model v zrnité odolnější kůži teď čekáte klidně tři, čtyři roky. Krize kolem covidu paradoxně poptávku po nich ještě vyhnala – lidé hledají investice bez rizika, tím tyto kabelky jsou. Byly vždy ikonické, dnes se ale navíc houpou na předloktí snad všech uznávaných módních influencerek.

Kamenný obchod Lula Vintage Prague je oblíbenou zastávkou módních nadšenců (nejen) z okolí pražských Vinohrad (Řipská 11, Praha 3). Majitelka Lucie Kratochvílová si jeho otevřením zkraje roku 2020 splnila sen. Sen o vintage obchůdku, jaké vídala na svých cestách po Kalifornii. Jednotlivé kousky do Luly sama vybírá a zasazuje je do současného módního kontextu inspirovaném světovými módními ikonami. Součástí konceptu, který začínal jako prodejní platforma na Instagramu, je i e-shop lulavintageprague.cz.

Lula Vintage Prague

Kde sháníte vintage kabelky pro Lula Vintage Prague? V Lule se nespecializujeme na segment luxusních značek, věděla jsem, že to je trh, který už v Praze obsadili jiní. Máme spíše zajímavé, true vintage kousky, takové ty poklady po babičce, které hledám v malých second handech po Česku, stejně jako ostatní sortiment.

Máte mezi vintage luxusními kabelkami nějaký sen, který byste si ještě chtěla splnit? Řeknete si, že jsem blázen, ale sním o tom, že ještě někdy najdu Céline Clasp od Phoebe Philo, v krásném stavu a v hnědé barvě – tu, kterou jsem trošku neuváženě prodala.