Street style v Kodani

Street style v Kodani Zdroj: Profimedia.cz

Street style v Kodani
Street style v Kodani
Street style v Kodani
Street style v Kodani
Street style v Kodani
20
Fotogalerie

GLOSA: Proč nás tak fascinuje módní styl Skandinávek?

Dříve to byl interiérový design a masové kuličky, dnes nás na Skandinávii fascinuje hlavně móda, která úspěšně pronikla do mainstreamu a směle diktuje světové trendy. Vedle Paříže, Milána, Londýna a New Yorku se tak oči zasvěcených lidí obracejí také do Kodaně. Zdejší týden módy se v mnoha ohledech vymyká a současně nejlépe demonstruje, kudy by se měla ubírat budoucnost tohoto odvětví. A Skandinávky, které se sem sjíždějí, zase aspirují na nejlépe oblékané ženy světa.

Tento týden, od úterý do pátku, se v Kodani koná fashion week pro jaro a léto 2022. Možná si říkáte, proč by vás to mělo zajímat, ale odpovědí je hned několik. Oproti velké čtyřce, která si předává štafetu v září v pořadí New York, Londýn, Milán a Paříž, si dánská metropole uchovává unikátní charakter. Nejen, že se koná v létě, které je zde příjemně mírné, ale současně si za hlavní cíl už několik let a se stále větším důrazem vytyčuje udržitelnost.

TIP NA VIDEO: Co nesmí chybět v šatníku stylovým Skandinávkám?

A to není nuda, to je nutnost. A nejspíš jediná možná odpověď pro budoucnost tohoto odvětví, které extrémně a nebezpečně zatěžuje planetu. Kodaňský fashion week (CPHFW) tak funguje nejen jako platforma pro prezentaci tvůrčích nápadů, ale také jako organizace, která diktuje konkrétní požadavky (takzvané standardní minimum), ke kterým se módní značky musí zavázat, pokud nadále stojí o prezentaci na fashion weeku. Tato strategie se nazývá 2023 Sustainability Requirements a celou si ji můžete přečíst zde.

Milované Skandinávky

„Kouzlo Dánek podle mě spočívá v tom, s jakou lehkostí dokážou kombinovat styly a cítit se přitom za všech okolností pohodlně. Zdejší holky nikdy nejsou prvoplánově sexy a jejich styling poutá pozornost hlavně svou rozmanitostí. High-end s high-street a k tomu něco vintage. Romantické šaty šmrncnuté sportovním twistem,“ popsala pro Ženy.cz před pár lety Zuzana Jánošová, Slovenka, která žije v Kodani a jako fotografku si ji často najímají právě zdejší influencerky.

Street style v Kodani
Street style v Kodani | Zdroj: Profimedia.cz

Ganni není Prada. Naštěstí!

Skandinávskou módu se ale vyplatí sledovat i z tak přízemního důvodu, jako je ten, že vás baví nakupování na internetu. Není nic lepšího, než když vnitřní bažení po něčem novém uhasíte kouskem udržitelné značky, který sice není za hubičku, ale také vás nebude stát půlku platu. Jinými slovy, Ganni není Prada a na kodaňském fashion weeku se běžně prezentují i cenově přístupnější značky, jako jsou Skall Studio, Samsøe & Samsøe, Gestuz, Munthe, Lovechild 1979 nebo třeba Baum und Pferdgarten.

I proto je zajímavé sledovat, co nového se vyloupne. Letos to je například značka The Garment, kterou společně s návrhářkou Charlotte Eskildsen čerstvě založila známá dánská stylistka a influencerka Sophia Roe a která se nejspíš stane oblíbenou on-line destinací všech žen, které cílí na přísně nadčasové kousky. Za dánského Jana Černého by se zas dal označit designér Nikolaj Storm, výherce letošní ceny za udržitelnost Zalando.

A jsme zpátky na začátku. Zatímco velká módní čtyřka se teprve bude učit počítat ekologický dopad jednotlivých přehlídek (Paříž), případně uhlíkovou stopu a že je také fajn zveřejňovat výsledky (Londýn), vyžadovat kromě rasové diverzity také důraz na udržitelnost (New York) nebo přemýšlet, jak vůbec jednotlivé poznatky a zásady ostatních implementovat do své vlastní praxe (Milán), Kodaň se s tím nemaže. A celému světu ukazuje, že když se chce, tak to jde, aniž byste módní fanoušky unudili k smrti.

Fotogalerie: Prohlédněte si letošní street style z Kodaně