Koupel s jasmínem a levandulí Bubble Bath, Pevonia, beautysense.cz, 550 Kč/180 ml

Koupel s jasmínem a levandulí Bubble Bath, Pevonia, beautysense.cz, 550 Kč/180 ml Zdroj: archiv firem

Koupelový olej Rakytník-Pomeranč, Saloos, saloos.cz, 122 Kč/125 ml
Bylinná koupel Máta & vřídelní sůl, Manufaktura, manufaktura.cz, 109 Kč/60 ml
Mandlový olej na tělo a vlasy Love Nature, Oriflame, cz.oriflame.com, 199 Kč/100 ml
Šumivé koule do koupele (3ks) součástí balení se sprchovým gelem a tělovým krémem, SpiriTime, notino.cz, 350 Kč
Hydratační sprchový gel Fruity Time, SpiriTime, notino.cz, 149 Kč/250 ml
18
Fotogalerie

Nejlepší přípravky do koupele: Které oleje nebo soli jsme si oblíbily?

Venku řádí pořádné mrazy, a tak je ten pravý čas napustit si horkou vanu a pořádně si prohřát tělo. K dokonalému relaxu vám pomohou bylinné koupele, soli nebo třeba šumivé bombičky. Vyzkoušely jsme několik "koupacích pomocníků" a máme své jasné favority. 

Editorka webu Ženy.cz a Mojezdraví.cz – Irena

Masážní olej Ylang-Ylang, Anemone

Dlouhá zima a konec lockdownu v nedohlednu dělají z koupele jednu z věcí, na kterou se některé dny opravdu hodně těším. Do vany si beru knihy a čaj a jsem schopna tam trávit opravdu hodně času. Oleje do koupele mám ráda, a tak si užívám každý den jinou vůni. Když potřebuji opravdu vypnout, sahám po slovenské přírodní kosmetice Anemone a vůni s ylang-ylang. Je zklidňující, dřevitá, taková příjemně těžká a uklidňující. Po téhle koupeli jdu rovnou do postele a většinou usnu nad první stránkou knížky.

+ zklidňuje, krásně voní

Masážní olej - Ylang-Ylang a šalvěj, Anemone, zemito.cz, 295 Kč/150 ml
Masážní olej - Ylang-Ylang a šalvěj, Anemone, zemito.cz, 295 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem

Relaxační olejová koupel, Manufaktura

Meduňková koupel od Manufaktury je takový všestranný výrobek. Líbí se mi vůně bylinky s nádechem soli, baví mě, že přípravek jemně pění, a vyhovuje mi, že oleje zároveň pokožku promažou. To vše jemně, tak akorát, nejsem pak zbytečně mastná ani já, ani vana. Ideální kombinace pro relax a péči o tělo.

+ vůně, příjemná relaxace

Relaxační olejová koupel Meduňka & vřídelní sůl, Manufaktura, manufaktura.cz, 165 Kč/300 ml
Relaxační olejová koupel Meduňka & vřídelní sůl, Manufaktura, manufaktura.cz, 165 Kč/300 ml | Zdroj: archiv firem

Hydratační sprchový gel, SpiriTime

Sprchový gel od francouzské kosmetické značky SpiriTime naopak svou třešňovou vůní připomene léto. Výborně se roztírá, takže ho na umytí stačí opravdu málo, a dobře se oplachuje. Pokožku nevysušuje, což je super, protože nerada se hned po koupeli mažu tělovým mlékem. Oceňuji také praktické balení, dobře se zavírá a gel kolem víčka neteče.

+ vůně, nevysušuje

Hydratační sprchový gel Fruity Time, SpiriTime, notino.cz, 149 Kč/250 ml
Hydratační sprchový gel Fruity Time, SpiriTime, notino.cz, 149 Kč/250 ml | Zdroj: archiv firem

Redaktorka webu Ženy.cz – Andrea

Koupelový olej, Nobilis Tilia

Koupelový olej Klid mi vyhovuje po všech stránkách. Krásně voní, zanechává kůži vláčnou a hydratovanou a opravdu mě uklidňuje. Koupele s ním jsou v dnešní době k nezaplacení. A jelikož ho stačí jen jedna polévková lžíce, vydrží vám opravdu dlouho. Jedinou malinkou nevýhodou je, že zanechává lehounce mastný film na vaně, takže je nutné ji po vypuštění vody důkladně spláchnout. Ale to dělám vlastně vždycky, takže to za nevýhodu nepovažuji.

+ vůně, uklidňuje, stačí malé množství

Koupelový olej Klid, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 364 Kč/200 ml
Koupelový olej Klid, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 364 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Aromaterapeutická koupelová bomba, Not So Funny Any

Šumivé bombičky do koupele jsou super! Ale samozřejmě to není na každé koupání. Beru to jako příjemné zpestření. Koupelová bomba od známé kosmetické blogerky v první řadě krásně voní. Prodává se hned ve třech různých provedeních – s obsahem esenciálního oleje z heřmánku, levandule a meduňky, s esenciálním olejem z damašské růže, bergamotu a kanagy vonné a s esenciálním olejem z jasmínu, santalového dřeva a ylang-ylang (tu jsem vyzkoušela já), která potlačují melancholii, stres a napětí a naopak podněcují ducha a fantazii. Je to sice dražší koupel, ale jednou za čas to za to rozhodně stojí. Navíc bomba je natolik velká, že ji můžete rozříznout nožem a použít dvakrát.

+ vůně, uvolnění, luxus

Aromaterapeutická koupelová bomba, Not So Funny Any, fann.cz, 132 Kč/130 g
Aromaterapeutická koupelová bomba, Not So Funny Any, fann.cz, 132 Kč/130 g | Zdroj: archiv firem

Meduňková koupelová sůl, Álma-Linné

Tak tahle koupelová sůl mi provoněla celou skříňku, a to nemluvím o tom, jak po jejím použití voněla celá koupelna a hlavně moje pokožka. Po takové dávce relaxace už pak jen zalezu pod peřinu a maximálně si čtu nebo koukám na seriál. Skvělé je, že opět stačí poměrně malé množství (1–2 lžíce), takže vám dlouho vydrží. PS: K téhle soli si chodím i během dne jen tak čuchat, protože mě to uklidňuje!

+ neuvěřitelná vůně, odpočinek

Koupelová sůl Meduňková, Álma-Linné, zcech.cz, 85 Kč/200 g
Koupelová sůl Meduňková, Álma-Linné, zcech.cz, 85 Kč/200 g | Zdroj: archiv firem

Koupelová mořská sůl Nachlazení, Tetesept

A tohle je můj druhý favorit mezi koupelovými solemi. Doporučuje se při nachlazení, ale já ji používám i preventivně, protože krásně protáhne dýchací cesty. Do aktuálních mrazivých dnů je jako stvořená. Obsahuje éterické oleje z eukalyptu, máty, rozmarýnu a kafru. Balení je opravdu velké, takže do konce zimy vám vystačí klidně i pro celou domácnost.

+ uvolňuje dýchací cesty, velké balení

Koupelová mořská sůl Nachlazení, Tetesept, k dostání v grogériích nebo na kupkosmetiku.cz, 179 Kč/600 g
Koupelová mořská sůl Nachlazení, Tetesept, k dostání v grogériích nebo na kupkosmetiku.cz, 179 Kč/600 g | Zdroj: archiv firem

Bylinná koupel Levandule, Herbaspa

Tradiční česká značka přišla na trh s novinkou v podobě bylinných koupelí Herbaspa. Řada obsahuje například bylinné koupele lemongrass, kosodřevina, máta či levandule, která odbourává bolesti hlavy, nespavost, zklidňuje a celkově harmonizuje organismus. Všechny jsou navíc k dostání v pěnivé i nepěnivé verzi, jsou tedy vhodné jak do vířivky, tak i do běžné koupele.

+ vůně, složení, uvolnění napětí svalů

Bylinná koupel Levandule, Herbaspa, shop.herbadent.cz, 249 Kč/400 ml
Bylinná koupel Levandule, Herbaspa, shop.herbadent.cz, 249 Kč/400 ml | Zdroj: archiv firem

Sůl do koupele Konopí a růže, Cannor

Tohle je produkt pro zvláštní příležitost, kterou může být zrovna nadcházející Valentýn. Plátky růže (a s nimi i listy konopí) totiž působí ve vodě vysloveně romanticky a slavnostně. Zaujalo mě, že do vody mohu nasypat až 100 gramů, což znamená, že balení soli vystačí maximálně na tři seance. Ale osobně mi to nevadí, aspoň se mi nestane, že mám doma koupelovou sůl ještě za půl roku. Přiznám se, že při vypouštění vody jsem se obávala, že ucpu odpad, ale nakonec překvapivě zbytečně. I tak je na balení doporučení k použití sítka.

+ vykouzlí romantickou atmosféru

Sůl do koupele Konopí a růže, Cannor, cannor.cz, 245 Kč/250 g
Sůl do koupele Konopí a růže, Cannor, cannor.cz, 245 Kč/250 g | Zdroj: archiv firem

Šumivé koule do koupele (3 ks), SpiriTime

Šumivé kouličky jako součást hydratačního balíčku? Za mě rozhodně ano. Osobně si tyto produkty nekupuju, ale o to víc je považuji za fajn dárek pro kamarádku, zkrátka jako něco navíc, co potěší podobně jako sušenka ke kafi. Tyto mají pudrově svěží vůni a snadno se rozpouštějí, což je fajn, protože po vaně nemusíte honit žádné zbytky. Jinak na mně nebo na koupeli ale žádný zvláštní efekt nezanechaly, tak rychle, jak se rozpustily, jsem je i já pustila z hlavy.

+ snadno se rozpustí, nezanechávají žádné zbytky a nečistoty

Šumivé koule do koupele (3ks) součástí balení se sprchovým gelem a tělovým krémem, SpiriTime, notino.cz, 350 Kč
Šumivé koule do koupele (3ks) součástí balení se sprchovým gelem a tělovým krémem, SpiriTime, notino.cz, 350 Kč | Zdroj: archiv firem

Koupelový olej Zdraví, Nobilis Tilia

Tohle je skvělý způsob, jak si užít kousek přírody i doma. Přírodní koupelový olej Zdraví od Nobilis Tilia totiž voní po eukalyptu a borovicovém jehličí čili podobně jako procházka lesem. A má i podobně osvěžující a zklidňující účinky na psychiku. Oleje do koupele mám obecně ráda z toho důvodu, že stojí za to je použít i při kratší seanci (na rozdíl od soli, kdy musíte počkat, až se rozpustí). Manžel si dopřává koupel každé ráno a tenhle olej mu pomáhá odbourávat stres z nadcházejícího pracovního dne. Dobře se díky němu dýchá.

+ svěží relaxační vůně

Koupelový olej Zdraví, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 339 Kč/200 ml
Koupelový olej Zdraví, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 339 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Externí redaktorka webu Ženy.cz – Petra

Koupel s jasmínem a levandulí, Pevonia

Už samotné balení ve mně probouzelo klid a uvolnění. Krásný světle růžový flakon, který když otevřete, ucítíte jemnou vůni jasmínu. A tu já mohu. A moje dcera také. Koupel jsme vyzkoušely obě, neboť mě zaujalo, že je produkt vhodný pro malé děti, dokonce i miminka. Je určen pro citlivou pokožku a pomáhá při kožních onemocněních. Tím teď netrpíme, ale obě máme poškrábané ruce a nohy od našeho malého kocoura. Zejména dcera. Koupel poraněnou kůži nedráždí, nepálí a krásně hojí. Pokožka byla po koupeli hebká a hydratovaná. Nebylo nutné ji ani oplachovat. Cena je možná vyšší, ale vzhledem k účinkům a tomu, že stačí do vody nalít malé množství gelu, je adekvátní. Balení vydrží déle. Použít se dá i ve sprše jako sprchový gel. Značka Pevonia používá přírodní složky a je pro své účinky využívána i v lázeňských procedurách.

+ hojí, krásně voní, zklidňuje, hydratuje

Koupel s jasmínem a levandulí Bubble Bath, Pevonia, beautysense.cz, 550 Kč/180 ml
Koupel s jasmínem a levandulí Bubble Bath, Pevonia, beautysense.cz, 550 Kč/180 ml | Zdroj: archiv firem

Sůl do koupele Jasmínový déšť, NaturWay

Baví mě, když je koupel proces. Když si připravujete lázeň, ze které vstanete odpočinutí, nabití novou energií a stres necháte odtéct. S bylinnou koupelí od NaturWay jsem přesně tohle zažila. Jedná se o čistě přírodní koupel, kdy do vody vložíte látkový pytlíček naplněný bylinnou směsí, v mém případě jasmínem, kousky pomeranče a hrubozrnnou solí, která zlepšuje krevní oběh, což se v zimě hodí. Žádná barviva ani aromata. Necháte deset minut louhovat, koupel se jemně zbarví a lehce voní. A pak se do připravené lázně ponoříte. Mně úžasně dodala energii a pozitivní náladu. Vůně koupele přivábila i manžela, takže afrodiziakální účinky jsou možné.

+ přírodní, bylinné, příjemná vůně, dodává energii

Sůl do koupele Jasmínový déšť, NaturWay, zdravibezchemie.cz, 38 Kč/200 g
Sůl do koupele Jasmínový déšť, NaturWay, zdravibezchemie.cz, 38 Kč/200 g | Zdroj: archiv firem

Koupelový olej Granátové jablko, Saloos

Česká přírodní kosmetika, která mě ještě žádným svým produktem nezklamala. Ani tento koupelový olej. Celkově oleje mé pokožce vyhovují, jak na obličej, tak na tělo. Mám sušší kůži, proto ocením jakoukoli pomoc v hydrataci. Do koupele stačí jedna lžíce oleje, nepění, jemně voní po granátovém jablku. Po koupeli je pokožka hladká s jemným olejovým filmem, ale nic nemastí. Kůže je krásně pružná. Nemusí se používat ani mýdlo.

+ pružná pokožka i několik dní, ideál pro suchou kůži, aktivizující vůně

Koupelový olej Granátové jablko, Saloos, saloos.cz, 125 Kč/125 ml
Koupelový olej Granátové jablko, Saloos, saloos.cz, 125 Kč/125 ml | Zdroj: archiv firem

Redaktorka webu Mojezdraví.cz – Majka

Mandlový olej na tělo a vlasy, Oriflame

Olej na tělo a vlasy od Oriflame s vůní mandlí je zatím to nejlepší, co jsem z olejů vyzkoušela. Vůně je jemná, decentní a nevtíravá, přitom svěží a příjemná. Můžete ho nakapat do koupele nebo těsně po ní nanést přímo na pokožku. Olej mi hned po prvním nanesení dokonale zvláčnil pokožku, jemně ji promastil, ale nezanechal na ní žádný film, naopak se proměnil v pocit sametové hebkosti. Hydratace navíc vydržela dlouho, což platí i pro vlasy. Díky oleji mi konečně přestaly elektrizovat, kdykoli jsem si sundala zimní čepici a snažila se je učesat. I sušší konečky vypadaly lépe, když jsem olej nanesla dvakrát týdně na mokré vlasy po koupeli a už neoplachovala. Super parťák na cesty, protože je opravdu multifunkční.

+ vůně, hebkost pleti i hydratace, oživení vlasů

Mandlový olej na tělo a vlasy Love Nature, Oriflame, cz.oriflame.com, 199 Kč/100 ml
Mandlový olej na tělo a vlasy Love Nature, Oriflame, cz.oriflame.com, 199 Kč/100 ml | Zdroj: archiv firem

Bylinná koupel Máta a vřídelní sůl, Manufaktura

Bylinná koupel s karlovarskou pramenitou solí a přírodními výtažky z máty peprné, kopřivy, levandule, bílé vrby, heřmánku a chmele má výraznou bylinkovou vůni a prodává se v malém balení, takže je hodně koncentrovaná. Mně krásně uvolnila bolavé svaly, když jsem ji přidala do koupele po náročnějším výletu. Navíc působí relaxačně na psychiku, pokud se cítíte ve stresu, osvěží tělo i mysl. Už po dvacetiminutové koupeli jsem se cítila jako znovuzrozená, což je přesně to, co od hřejivé koupele v mrazivé zimě očekávám.

+ uvolnění svalů, relaxace

Bylinná koupel Máta & vřídelní sůl, Manufaktura, manufaktura.cz, 109 Kč/60 ml
Bylinná koupel Máta & vřídelní sůl, Manufaktura, manufaktura.cz, 109 Kč/60 ml | Zdroj: archiv firem

Koupelový olej Rakytník a pomeranč, Saloos

Jsem ten typ, který je schopný trávit ve vaně s horkou vodou klidně i přes hodinu, takže mi hodně záleží na tom, které přípravky do koupele používám. Kromě toho mám ráda přírodní kosmetiku, bylinky a vše, co je s tím spojené. Koupelový olej od Saloosu splnil všechno, co jsem od něj očekávala. Příjemně voní po rakytníku, pomeranči a grepu, stačí přidat pár kapek do vody a vůně se rozline po celé koupelně. Tím působí i relaxačně a antistresově. Pokožku jsem měla po koupeli jemnou, hebkou a ani trochu mastnou. Příjemný pocit na ní vydržel dlouho, dokonce i přes noc. Olej navíc zvládl zvláčnit i extrémně suchá místa na mých loktech a patách, takže za mě rozhodně super přípravek.

+ vůně, hydratace, hebkost pleti

Koupelový olej Rakytník-Pomeranč, Saloos, saloos.cz, 122 Kč/125 ml
Koupelový olej Rakytník-Pomeranč, Saloos, saloos.cz, 122 Kč/125 ml | Zdroj: archiv firem