Cestou k čisté pleti

Cestou k čisté pleti Zdroj: iStock.com

6 jednoduchých kroků k dokonale vyčištěné pleti

Správné čištění je základ v péči o pleť. Že stačí odlíčit a opláchnout obličej? Čím dál tím více z nás zjišťuje, že naše pleť chce víc. Jaká jsou správná pravidla čištění pleti? Co jí opravdu svědčí?

Naše pokožka je celý den vystavena mnoha vlivům. Je to nejen sluneční záření, znečištěné ovzduší, líčidla, nečistoty přenesené z rukou, když se dotýkáme obličeje, nebo bakterie z telefonního displaye. V neposlední řadě škodí pokožce také stres. Řadě vlivů se ovšem nevyhneme, proto musíme věnovat zvýšenou péči čištění. To má za úkol nejen odstranit stopy nečistot, mazu, líčidel a odumřelých buněk pokožky, ale připravit ji i na další péči.

Pravidelné a správné čištění nám přinese odměnu v podobě zdravé pleti. „Tak jako my samy, tak i pleť každého z nás je originál. Neexistuje jeden zázračný produkt, který nám přes noc, dokonce ani za 14 dnů, dokonale vyhladí pleť. Ale pravidelná systematická péče nám skutečně může pleť nesmírně vylepšit. Za měsíc či šest týdnů už výsledky na pleti jistě uvidíte,“ poukazuje na důležitost správného čistění pleti Inéz Cusumano, která vyvinula čistě přírodní linii péče o pleť Mcely Bouquet v bio kvalitě, při jehož tvorbě využila bylinkářského dědictví Devatera kvítí. Každodenní čisticí rituál pleti zvládnete doma, není nutné chodit do specializovaných salónů.Pokud to nevíte, zjistěte, jaký máte typ pleti, a přípravky vyberte podle toho. Čištění pleti může začít. Tady je podrobný průvodce.

Krok 1: Očistěte si obličej dvakrát

Základní krok v celém čištění pokožky. Jakmile neproběhne důkladně a z pokožky nejsou odstraněny všechny nečistoty, není připravena vstřebávat účinné látky ostatních produktů. Jedná se o dvoustupňový proces, kdy nejprve odstraňte make-up a poté umyjte obličej. Ideální je zvolit čisticí olej na celý obličej. Proč olej? Protože čisticí olej se mísí s přírodními oleji vaší pokožky a rozpouští částice make-upu, prach a nečistoty, které uvízly v pórech pokožky.

„Občas se setkávám se strachem z mastnějších, olejových produktů. Lidem nejde do hlavy, jak se balzámem nebo olejem může důkladně vyčistit pleť. Logicky přece musí ucpávat póry. Opak je pravdou. Olej má rád olej. Přebytečný maz, make-up i krémy s ochranným faktorem, které jsou samy na bázi oleje, balzám krásně rozloží. A přitom nezbaví pleť jejího ochranného filmu, což by ji samozřejmě neúměrně vysušilo a podráždilo,“ vysvětluje Inéz Cusumano, která pro tento krok vyvinula rozmarýnové čisticí máslo. „Rozmarýnový esenciální olej a několikaminutová masáž rozproudí krevní oběh a probudí pleť k větší regenerační aktivitě. Stimuluje totiž tvorbu kolagenu,“ doplňuje Inéz. Díky olejové bázi odličovacích přípravků vaše prsty dobře kloužou po tváři a vy těmito pohyby stimulujete pleť.

K následnému umytí vezměte vatový tampon, bavlněnou žínku či malý ručník, namočte do teplé vody a vyždímaný přiložte na obličej. Chvíli nechte působit sálající vlhké teplo a pak jemnými pohyby stáhněte dolů všechny nečistoty. Po rozpuštění nečistot olejem je potřeba pleť důkladně, i když jemně mechanicky a vodou dočistit. Poté lehce osušte.

Krok 2: Peeling

Dalším krokem je odlupování odumřelých kožních buněk z pokožky. Tento krok neopakujte každý den. Stačí jednou či dvakrát týdně, neboť nadměrné odlupování může způsobit, že vaše pokožka bude reagovat a bude vypadat hůře. Existují dva způsoby – použijte jemný peeling nebo exfoliační peeling. Nahromaděné kožní buňky nám totiž zanáší póry a zabraňují výrobkům dobře se do pleti absorbovat a tím v ní lépe držet vlhkost. Peeling také stimuluje krevní oběh, napomáhá tvorbě kolagenu a redukuje viditelnost jemných vrásek. Aplikujte si peelingový krém na celý obličej kromě jemné pokožky kolem očí. Masírujte krouživým pohybem se zaměřením na problémové oblasti (kde máte bílé nebo černé tečky) po dobu pěti minut a poté si obličej umyjte vlažnou vodou. U využití exfoliačního peelingu striktně dodržujte pokyny výrobce. Jinak byste mohli pleti velmi uškodit.

Krok 3: Napařování obličeje (případně maska)

Napařování obličeje po exfoliaci či peelingu zjemňuje pokožku a otevírá póry. Tento proces usnadňuje pokožce vstřebávání výživných látek jiných produktů péče o pleť, které budete nanášet v následujících krocích, a také snadno vytahuje černé tečky. Nalijte teplou vodu do misky nebo naplňte umyvadlo teplou vodou, vyberte, co je vám příjemnější. Můžete do vody přidat éterické oleje, jako jsou olej z citronové trávy, levandule, máty peprné, santalového dřeva, eukalyptu nebo bergamotu. Ohněte se nad kouřící vodu a zakryjte si hlavu ručníkem. Držte obličej nad párou po dobu 10 minut. Nemusíte si každý den napařovat obličej, postačí dvakrát týdně. Jestliže používáte masky, a rozhodně jednou týdně byste měla, po napaření obličeje je pleť připravena na její aplikaci, neboť její přísady mohou hlouběji vniknout do pokožky.

Krok 4: Tonizace

Hlavní úkol pleťového tonika je vyrovnávat pH pokožky a hydratovat. Což je dle Inéz Cusumano potřeba: „I když naše dvojité čištění bylo velice šetrné (balzám není na vodní bázi, tudíž nemá pH), voda je o něco zásaditější než mírně kyselé prostředí povrchu pokožky, a tudíž jí k rovnováze velice prospěje o něco kyselejší tonikum. Toner připraví póry na všechny další produkty, které se potom mnohem lépe do pleti absorbují. Například naše královské bylinné tonikum obsahuje vilín (tradiční indiánskou tonizační bylinu), aloe vera, růžovou vodu a směs revitalizačních esenciálních olejů, které pomáhají pleť hydratovat, rozjasňovat, vyhlazovat a zpevňovat. Postačí párkrát stříknout a vklepat do obličeje. Vyhněte se však oblasti kolem očí.“ Toner používejte každý den, aby vaše pokožka byla zdravá.

Krok 5: Použití séra

Všechny oleje, krémy a balzámy fungují lépe, když se zapracují do dobře navlhčené pleti. I čistá voda je dobrá, ale růžová voda nebo jiné tonikum jsou lepší. Do dokonale navlhčené pleti jemnými tahy vmasírujeme pár kapek séra. U smíšené a mastnější pleti stačí opravdu málo. Voda s olejem se spojí v jemnou lehkou emulzi a všechny vzácné komponenty séra se lépe vstřebají do pokožky.

Krok 6: Hydratace

Toto je poslední a nejvíce uvolňující krok v procesu. Zvlhčování pomáhá udržovat váš obličej hydratovaný a řeší také konkrétní problémy s pokožkou. Můžete použít zvlhčující sérum nebo noční krém proti stárnutí, které vmasírujte jemnými krouživými pohyby na obličej, krk a dekolt.

Pravidelné čištění obličeje udržuje pleť hydratovanou a předchází problémům s pokožkou způsobeným suchem, jako jsou šupinatost a svědění. Rozjasní pokožku a sníží problémy s opalováním a pigmentací a pleť působí svěže a mladě.