...

... Zdroj: istock.com

Proč nemusí fungovat počítání kalorií? Odpovídá Petr Havlíček

Na začátku je třeba si uvědomit, že když chcete redukovat váhu, musí být příjem nižší než výdej. Proč ale pouhé počítání kalorií není ten správný způsob, jak se dostat na vysněnou váhu? Jaké dělají lidé nejčastěji chyby? Odpoví Petr Havlíček.

„Jak říká i spousta mých dalších kolegů – není kalorie jako kalorie,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. Sám uznává, že bez počítání kalorií se hubnutí úplně neobejde, ale není to rozhodně jediná věc. „Neméně důležitý je také poměr makroživin, jejich zdroje, ale i způsoby tepelné úpravy. To všechno následně ovlivňuje to, jak se živiny v našem organismu chovají, jestli mi pomohou zhubnout, nebo naopak,“ vysvětluje odborník.

Počítání kalorií určitě smysl má, obzvlášť pro lidi, kteří mají rádi čísla, pravidla a jasný přehled. Ona rada „tělo si samo řekne, kdy má hlad, na co má chuť, stačí mu naslouchat“ skutečně nemusí vyhovovat každému. Jak ale zjistit, jaký je váš optimální příjem? Víte, že v něm hraje roli kromě výšky a váhy také vaše pohlaví a váš denní režim? O kolik mají snížit tento základní příjem ženy a o kolik muži, aby zdravě a trvale shazovali nadbytečná kila? A proč někteří i přesto tloustnou?

To vše prozradí v následujícím videu Petr Havlíček:

A ještě jedna zásadní věc: spočítáním vašeho bazálního metabolismu to nekončí. Aby bylo hubnutí zdravé a tělu nic nechybělo, je potřeba sestavit jídelníček tak, aby v něm nechyběly žádné základní složky – tedy bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy, vitamíny, minerály a další. I když má koblížek stejnou kalorickou hodnotu jako lehčí večeře, po salátu s balkánem zhubnete. Záleží také na glykemickém indexu potravin, na tom, jak jsou schopny vás zaplnit. Proč máte po některých jídlech brzy hlad? Další zajímavé informace o kaloriích a jejich působení v těle čtěte zde.