...

... Zdroj: red

Proč nehubnu břicho? Nejčastější důvody a co s nimi

Daří se vám poměrně dobře formovat tělo, jen břicho vašim snahám odolává? Jíte zdravě, cvičíte, a přesto nic? Co všechno může být důvodem, proč vám to nejde? Některé věci vás mohou překvapit!

Zhubnout břicho se vždy vyplatí. Nejen, že člověk lépe vypadá, ale prospěje tím i svému zdraví. Nadbytek tuku v oblasti břicha totiž vede k onemocněním, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo infarkt či mrtvice.

Ano, břicho patří k nejproblematičtějším partiím těla a tuk se na něm shazuje těžko. Možná ale jen děláte některou z následujících chyb. Podívejte se, co vašemu břichu neprospívá, a změňte to. Uvidíte, že výsledky se dostaví!

Stresujete se

Možná se každý den ráno zvážíte, a pokud jsou čísla vyšší než předchozí den, je vaše nálada na bodu mrazu. Demotivuje vás to a možná i vystresuje. A pokud je člověk ve stresu, tělo vylučuje hormon kortizol, který hromadí tuky právě v oblasti břicha. To potvrdily i studie, podle kterých trpí větším množstvím břišního tuku i ženy s BMI v normě.

Tělo si prostě a jen shromažďuje energii na horší časy a chrání nás před případným vyčerpáním. Přestaňte se tedy svou vahou stresovat a místo ranního vážení zkuste třeba jógu. Při ní se uklidníte, a ještě zpevníte svaly nejen na břiše.

Špatný jídelníček

Možná jíte kaloricky správně, skladba vašeho jídelníčku je ale také důležitá. Naše tělo potřebuje sacharidy, bílkoviny a dokonce i tuky. Pokud vyloučíte některé z těchto prospěšných látek na dlouho, pak vaše strava může způsobit více škody než užitku.

Tipy na zdravý jídelníček najdete zde.

Možná jíte příliš zpracovaných potravin, které obsahují vyšší množství fruktózy. Kvůli tomu jste mnohem ohroženější z hlediska abdominální, tedy břišní, obezity. Tělo totiž spaluje fruktózu jinak než odlišné formy cukru.

Možná máte málo bílkovin, které jsou nezbytně nutné, pokud se chcete zbavit tuku a získat svalovou hmotu. Ty ale nehledejte pouze v masu, skrývají se i v mléčných produktech, luštěninách, vejcích nebo tofu. Více o tom, kolik bílkovin by měl člověk za den snít, aby hubnul, čtěte zde.

Cvičíte jednotvárně

Cvičit je fajn a určitě je to skvělý způsob, jak se zbavit tuku. Jenže pokud spoléháte na sklapovačky a další cviky na posílení břišních svalů, tak bohužel. Cvičení by mělo být různorodé. Mnohem efektivnější bude, když budete dělat takové cviky, u kterých zapojíte více svalových partií. Cviky, jako jsou třeba kliky, sklapovačky nebo prkno. A k tomu ideálně ještě nějaké kardio.

Na vině není tuk

Někdy mohou stát za větším břichem i zdravotní problémy. Například zadržování vody nebo nadýmání, které může signalizovat některá autoimunitní onemocnění, jako jsou intolerance laktózy, celiakie nebo syndrom dráždivého tračníku či polycystických ovarií. Tyto diagnózy ale musí stanovit lékař.

Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor se Simonou Krainovou a také velký materiál o tom, jak zůstat na podzim fit. K dostání právě teď!

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red