...

... Zdroj: iStock.com

Posledních pět kilo? Hubněte podle typu osobnosti!

Ještě tak pět kilo a budu spokojená – říká si mnoho žen. Najděte a pojmenujte důvod, proč se s vámi nechtějí rozloučit, a zamávejte jim nadobro!

Hranice pěti kilogramů je magická, i když jde často jen o psychologický efekt. Když jsme pod ní, připadáme si hezčí, výkonnější a sebevědomější. A jakmile ji překonáme opačným směrem, máme ze sebe minimálně špatný pocit, v horším případě i depresi. Čas od času se proto pustíme do shazování oněch zázračných pěti kil. Je zajímavé, že okolí je na nás pozná právě jen kvůli změně našeho chování, vizuálně málokdy. A ještě zajímavější je, že zatímco jedna žena omezí sladké, párkrát do týdne vyběhne před dům a celý problém je jako mávnutím kouzelného proutku vyřešen, jiné to dá strašnou práci a ke všemu to trvá dlouho. Co s tím?

Jděte na to chytře. Identifikujte sabotéry své snahy a definitivně s nimi skoncujte. Zjistěte, jaký jste typ ženy. Určete, čemu se vyhnout. Udělejte několik změn, abyste kila udržela na uzdě. A hlavně se tím už nikdy netrapte!

Článek pokračuje na dalších stránkách.

Pokračování 2 / 8

1. typ: Požitkářka

Jíte, protože to vaše tělo potřebuje, ale těžko odoláte všemu, co považujete za potěšení. To může být sladké i tučné. Na svém jídelníčku máte poměrně dlouhý zástup favoritů. Jídlo si maximálně užíváte. Zbytek světa najednou přestává existovat a soustředíte se jen na slast chutí na jazyku. Zbožňujete tyto chvíle. Na nic jiného nejste schopná myslet. A bohužel nedokážete jen tak přestat. Pocit sytosti se nedostaví včas, takže sníte mnohem víc.

Sabotéři:

Cílem není odstranit vaše touhy, ale naučit se jim odolat. Pokud máte ráda například pečivo, není řešením přestat ho navždy jíst, protože to nebude fungovat. Každý den procházíte kolem oblíbené pekárny a už z dálky cítíte báječnou vůni čerstvě upečených bagetek? Sliny se vám sbíhají a víte, že do těch dveří zase vkročíte… A nakonec nesníte jednu, ale rovnou tři kousky. Chvilku opojné radosti vystřídá pořádně tíživý pocit provinění.

Buďte lepší:

Zvyšte odolnost vůči svodům. Trénujte, kdykoli to bude možné. Choďte kolem pekárny častěji. Předem si v duchu opakujte, že tentokrát si nic nekoupíte. Použijte techniku řízeného dýchání. Pomůže vám to rozptýlit mozek a jeho fixaci na oblíbené chutě. Nezapomeňte se pochválit, že jste odolala. Vždycky! Vytvořte si pozitivní vnímání sebe samé, jak tuto situaci zvládáte. Nahradí opojný pocit z kousnutí do křupavého rohlíku. A o to jde – nahradit dobrý pocit ještě lepším.

Pokračování 3 / 8

2. typ: Citlivka

Jídlo na vás má uklidňující účinky, cítíte se díky němu vyrovnanější a možná i silnější. Jíst rovná se mít všechno pod kontrolou. S hamburgerem v ruce si připadáte jako Robin Hood s lukem a šípy – stejně neohroženě a odhodlaně zvládnout cokoli. Když jíte, je váš svět v pořádku. Patříte k lidem, kteří k dobrým pocitům využívají nejrůznější berličky, což můžou být cigarety, alkohol, ale také jídlo.

Sabotéři:

Jakmile vás někdo nebo něco rozhodí, nedokážete nad tím mávnout rukou. Právě jídlo pro vás představuje klidný přístav v rozbouřeném moři. Když jíte, špatné pocity zaženete rychleji. S každým polknutím se uklidňujete a zlepšuje se vám nálada. Musíte vědět, proč máte najednou neodolatelnou chuť na kus šťavnatého masa v housce.

Buďte lepší:

Můžete provádět domácí terapii. Kdykoli se vydáte k ledničce mimo naplánovaného denního jídelníčku, snažte se odpovědět na otázku: Můžu počkat ještě deset minut? Pokud ano, pak jste zvítězila. A najděte si i jiný systém rozptýlení. Naučte se poslouchat oblíbenou písničku nebo cvičit. Cokoli, co ošálí váš mozek a navodí vám pozitivní pocity. V okamžiku, kdy máte náladu pod psa a užuž trháte sáček s bonbony, vezměte si tužku a papír. Napište, proč jste smutná. Vidět černé na bílém, co se vám stalo nebo kdo vám ublížil, pomůže, abyste se ovládla. Uvědomíte si příčinu svých pocitů. Problém pak zvládnete rychleji, protože znát svého nepřítele je polovina úspěchu.

Pokračování 4 / 8

3. typ: Cukrová panenka

Sladkosti jsou neoddělitelnou součástí vašeho jídelníčku. Preferujete sladké snídaně, čaj jedině s medem a kávu alespoň s jednou kostkou cukru. Oběd bez zákusku a neděle bez moučníku? Nemožné. Často vás večer honí mlsná. Poznáváte se?

Sabotéři:

Jste nastavena na okamžité zvýšení cukru v krvi. Ale jeho hladina stejně rychle i klesá. Pocítíte únavu a potřebujete další nášup. Jednoduché sacharidy vás snadno svedou na špatnou cestu, pokud to s nimi přeháníte nebo jsou jediným zdrojem energie. Glukóza je sice nepostradatelným palivem pro mozek, ale nemusíte mu ji dodávat v „čisté formě“ – například celým balením čokoládových sušenek. Nechte tělo fungovat a získat si ji z plnohodnotného jídla, které mu naservírujete.

Buďte lepší:

Dejte si práci a zmapujte složení svého jídelníčku. Pro začátek vyřaďte uměle přislazované pokrmy. A hlídejte si i složení jednotlivých jídel. K sacharidům si dejte bílkovinu (k těstovinám přidejte kousek kuřete nebo sýra). Budete se déle cítit sytá. Milujete smoothie nebo džus? Věřte, že ovoce je pro vás lepší. Vláknina v něm obsažená zpomalí proces uvolňování cukrů. A to je přesně to, co potřebujete. Výkyvy vám nedělají dobře. Bohatě snídejte. Ráno potřebujte nastartovat metabolismus, vyhnete se pocitům hladu a k svačině nesníte bombu plnou jednoduchých cukrů. Vydatně spěte. Nekvalitní nebo nedostatečný spánek zvyšuje denní příjem cukrů až o 10 gramů.

Pokračování 5 / 8

4. typ: Nenasytná tygřice

V kabelce máte neustále nějakou tyčinku pro případ nouze, v práci jste jedna z těch, která má šuplík s dobrotami, a doma se vždycky najde něco na mlsání. Nemusí jít zrovna o sladkosti, ale pořád musíte něco uždibovat a kousat. A zdá se, že nikdy nemáte dost.

Sabotéři:

Jídlo je pro vás zvyk. Nejspíš máte i konkrétní pokrmy spojené s nějakými lidmi, událostmi či pocity. Třeba se vám dobře pracuje s miskou oříšků na stole nebo si oblíbený seriál nepustíte bez popcornu. Vaše stravování je pasivní. Ani nevíte, že jíte. A dokonce netušíte, kolik jste toho za den schopná sníst.

Buďte lepší:

Zvyšte aktivitu – a to znamená nejen frekvenci cvičení. Denně si zapisujte všechno, co sníte. Podle toho pak sestavte pevný jídelníček, který bude obsahovat i malé svačinky. Vědomě si jídlo rozdělte. Klidně si dopřejte čokoládu, ale na talířek si dejte jeden řádek rozdělený na kostičky a zbytek zabalte a schovejte. Pochopíte, že když nemáte hlad, jíst nemusíte. Naopak když hlad máte, určitě to nepřecházejte, jinak by se mohlo stát, že vaše snaha bude k ničemu, protože potom sníte, na co přijdete.

Pokračování 6 / 8

5. typ: Noční sova

Nemáte problém se stravou, možná si dokonce dáváte bedlivý pozor na to, co jíte. Jen to načasování není optimální. Přes den vás jídlo vůbec nezajímá a není to tím, že máte zrovna hodně starostí a zapomenete. Fungujete jinak. Nikdy nesnídáte, nesvačíte, klidně vynecháte oběd, ale večer jste schopná sníst cokoli, co vám přijde pod ruku. A to nejen ze svého a partnerova talíře, ale i to, co nedojedly vaše děti.

Sabotéři:

Možná nemáte přes den na nic konkrétního chuť, kručení v břiše statečně ignorujete a mozek zaměstnáte jinak. Nebývá vám ani špatně z hladu. Asi vám to nepřijde, ale je to jen otázka času. Riskujete nesprávnou funkci slinivky, problémy s produkcí inzulinu, zvýšený krevní tlak a také přibírání na váze.

Buďte lepší:

Upravte své denní návyky. Pomůže vám disciplína. A zkusit můžete přerušovaný půst, při kterém se stravujete mezi 9. a 14. hodinou. Nastavte si upozornění na telefonu, abyste nepropásla žádné jídlo. Zpočátku možná zjistíte, že stále nemáte chuť k jídlu, ale to by se mělo zlepšovat. Pocitům přejedení zamezíte menšími porcemi. A choďte spát dřív. Postupně své tělo nastavíte správně.

Pokračování 7 / 8

6. typ: Dietářka

O jídle víte první poslední, vyznáte se v nejnovějších dietách i stravovacích směrech – všechno máte skvěle nastudované. Obrovská vůle a vytrvalost vám umožňují dodržet jakékoli dietní doporučení. Přesto nejste v kondici. Váha neklesá. Studie dokazují, že přibližně po šesti měsících přestává jakákoli dieta fungovat a shozená kila se pomaličku vracejí zpátky.

Sabotéři:

Žijete v domnění, že bez diety nemůžete existovat! Jakmile nějakou nedržíte, skoro cítíte, jak tloustnete každou minutou. Věčná omezení jídelníčku ale způsobují, že leptin (hormon řídící pocity hladu a sytosti) nefunguje správně. A vy tak naopak sníte mnohem více, protože jste jednoduše hladová.

Buďte lepší:

Hlídat si jídelníček není jedinou cestou, ale součástí komplexního řešení. Zařaďte do svého programu fyzickou aktivitu. Sledujte dál denní příjem, ale i výdej energie. Rozdíl mezi udržováním ideální váhy a opětovným přibíráním může být pouhých 200 kJ za den. Necvičte proto, že je to doporučeno, ale stanovte si nějaký cíl a toho se snažte dosáhnout. Odvedete pozornost od váhy k radosti, že jste to dokázala.

Pokračování 8 / 8

7. typ: Soupeřka

Cvičíte, abyste mohla jíst. A čím více chcete jíst, tím déle potom dřete ve fitku. Ve sportu milujte výzvy, nezřídka holdujete adrenalinovým zážitkům. Máte potřebu překonávat osobní hranice, zlepšovat své výsledky, zkracovat časy, zvyšovat počet kilometrů. A když tolik dřete, můžete se odměnit. Čímkoli. Hranolky, smažený sýr a tatarka? Zítra to přece vyběháte…

Sabotéři:

Pokud spadáte do této kategorie, sotva změníte svou váhu, i kdybyste se do tělocvičny přestěhovala. Špatné stravovací návyky nevyrovnáte zničením vlastního těla. Dopřejte mu i regeneraci. Když je přetrénované, je doba rekonvalescence mnohem delší. Jednotlivá svalová vlákna můžou být poškozená a vy si nakonec ještě ublížíte. Po cvičení musíte znovu doplnit energii, pokles hladiny cukru v krvi po tréninku zvyšuje chuť k jídlu, avšak volte chytře.

Buďte lepší:

Kratší a pravidelný trénink je pro vás ideální. Díky vyváženému jídelníčku zase své tělo připravíte na vyšší výdej energie, inzulin bude fungovat, jak má, a vy potom nebudete mít nezvladatelnou chuť na něco nezdravého. Jedině tak bude mít vaše úsilí smysl a uvidíte zasloužené výsledky.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Darou Rolins, hodnocení diet, které jsou aktuálně „in“, nebo tipy na maličkosti, které vás udělají šťastnými.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.