..

.. Zdroj: red

Lívance bez mouky, losos a pomazánka: Tři tipy na skvělá dietní jídla!

Chcete jíst zdravěji? Tak si v prvé řadě udělejte vítr v ledničce a spíži. Vyhoďte všechny průmyslově zpracované potraviny a polotovary. Těchto věcí by vám nemělo být líto. Dalším krokem by měl být nákup čerstvých surovin. A protože zdravý jídelníček má být pestrý a barevný, přinášíme vám inspiraci!

Chleby s tvarohovou pomazánkou

Chleby s tvarohovou pomazánkou
Chleby s tvarohovou pomazánkou | Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Ingredience:

  • 2 mrkve

  • 1 balíček krůtí šunky (95 % masa)

  • 1 polotučný tvaroh

  • 8 tmavých plátků celozrnného chleba

  • sůl, pepř

Postup: Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme nasekanou šunku, pažitku a tvaroh. Promícháme a vyšleháme vidličkou do hladké pěny. Mažeme na chleby. Zdobíme pažitkou a kolečkem mrkve.

TIP: Mrkev můžete nahradit ředkvičkami a šunku sardinkami s jarní cibulkou.

Losos na páře s bramborami a hráškem

Losos na páře s bramborami a hráškem
Losos na páře s bramborami a hráškem | Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Ingredience:

300 g brambor

2 lžíce nasekané pažitky

2 porce lososa

2 stroužky česneku

150 g mladého hrášku

1 citron

Postup: Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Poté je rozkrojíme a posypeme nasekanou pažitkou. Lososa opláchneme, osolíme, dáme na pařáček, přidáme oloupané a rozmačkané stroužky česneku, hrášek a vaříme v páře asi 10 minut. Podáváme s bramborami.

TIP: Můžete pokapat čerstvě vymačkaným citronem. Místo lososa lze podávat krevety.

Banánové lívance bez mouky s pomerančovým salátem

.
. | Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Ingredience:

  • 1 velký banán

  • 2 vejce

  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů (ale nemusí být)

  • špetka skořice

  • kokosový olej na vymazání pánve

  • 2 pomeranče

  • 2 lžíce ovesných vloček

  • 2 lžíce mandlových lupínků

  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup: Banán rozmačkáme v misce, přidáme vejce, kypřicí prášek a skořici, rozšleháme do homogenní hmoty. Pánev vytřeme kokosovým olejem – jakmile je horká, můžeme začít péct lívance o velikosti 5–7 cm. Čím menší, tím lepší. Jakmile se na horní straně začnou dělat bublinky a hmota začne tuhnout, můžeme je otočit a dopéct. Mezitím si oloupeme pomeranče a nakrájíme je na kolečka či půlkolečka. Přidáme vločky, mandlové lupínky a javorový sirup. Promícháme a necháme odležet. Podáváme s lívanci.

TIP: Můžete ozdobit lžící kokosového jogurtu a do směsi přidat také nastrouhaný kokos.