...

... Zdroj: istock.com

Léto je čas salátů: Pozor na tyhle ingredience, možná vám kazí hubnutí

Čerstvá zelenina chutná většině z nás více v létě. Oběd v podobě salátu dokáže osvěžit a navíc je i dietní. Jen pozor na některé oblíbené přísady: Možná právě některé z nich zbytečně navyšují váš kalorický příjem.

Saláty patří mezi populární letní jídla: Jsou skvělý obědem i večeří, oblíbené při grilování. Zelenina je plná vlákniny a vitaminů, což znamená méně kalorií. Dají se kombinovat téměř s čímkoliv a teď přichází ta potíž. I tady je potřeba dbát na to, aby bylo vaše jídlo vyvážené, tedy aby kromě vlákniny obsahovalo i dostatek bílkovin a komplexních sacharidů. Tedy například vejce, sýr, pohanku nebo quinou. Bez toho budete mít po salátu totiž brzy hlad.

A pak jsou tu ingredience, které dietní salát dokáží přeměnit v kalorickou bombu. Které to jsou?

Zálivka

Salát se zálivkou nebo dresingem z majonézy sice chutná dobře, ale vaší figuře moc neprospěje. Například jedna lžíce Caesar dresingu obsahuje skoro 500 kJ a do salátu dáte minimálně čtyři lžíce, což je ve finále víc kalorií než celý salát. Podobně si dejte pozor i na sladké zálivky nebo různá pesta.

Tip: V restauraci si objednávejte dresing zvlášť, namočíte si jen pár kousků masa a zeleninu si raději zakápněte olivovým olejem, posolte a popepřete. Dobrá volba je balzamikový ocet, jogurt nebo dijonská hořčice.

Sýry a maso

Bílkoviny jsou důležité, ovšem dávat do salátu tučné sýry nebo smažené kousky masa není vhodné kvůli vysokému obsahu tuku. Vynechte také slaninu.

Tip: Do salátu si raději přidejte tvaroh, balkánský sýr, Cottage sýr nebo sýr do 30 % tuku. Pokud jde o maso, ideální je tuňák (maximálně 150 g), losos (100 g), krůtí či kuřecí maso (do 120 g). Můžete také přidat rostlinné bílkoviny, což jsou především luštěniny nebo tofu.

Bílé pečivo nebo krutony

Pokud k salátu s oblibou přikusujete bílou křupavou bagetu, kterou si ještě namáčíte v dresingu, klidně se může stát, že výrazně zvýšíte kalorickou hodnotu celého oběda. Podobně je tomu i se smaženými krutony.

Tip: Sacharidy můžete dodat například v podobě tmavých těstovin, quinoy nebo pohanky. Pokud milujete pečivo, dejte přednost celozrnnému.

Ovoce

Ovoce dokáže dodat salátu zajímavou chuť, obzvlášť pokud je ještě doplněno i ovocnou sladkou zálivkou. Cukr obsažený v ovoci může ale také zvýšit kalorickou hodnotu jídla. Ovoce nicméně obsahuje vitamíny a vlákninu, jen je třeba dávat pozor na jeho množství.

Tip: Pokud toužíte po něčem nasládlém ve vašem salátu, zkuste hroznové víno, borůvky nebo jahody.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: red