Znáte skandinávskou dietu? Umožní vám zhubnout i bez počítání kalorií!

Znáte skandinávskou dietu? Umožní vám zhubnout i bez počítání kalorií! Zdroj: iStock.com

Jak zhubnout bez počítání kalorií? Vyzkoušejte skandinávskou dietu

Říká se, že patří k těm nejzdravějším. Zároveň nabízí mnohem pohodlnější způsob, jak jíst zdravěji, ale přitom si nemuset složitě počítat kalorie a přijaté živiny. V čem spočívá kouzlo skandinávské diety?

Chcete být ve formě, zdraví, fit, shodit pár kilo navíc, ale nechcete řešit kalorický deficit a složitě kontrolovat, kolik čeho za den sníte? Ideálním řešením pro vás může být skandinávská dieta. O co vlastně jde?

TIP NA VIDEO: Chcete ploché a pevné bříško? Zacvičte si s námi jógu!

Její autorkou je dánská výživová poradkyně Suzy Wengel, která díky této metodě shodila 40 kilogramů za 10 měsíců. Největší výhodou je jednoduchost této diety. Při jejím dodržování jíte tři jídla denně, z nichž alespoň dvě by se měla řídit pravidlem, že jsou složena ze čtyř hrstí: 2 hrsti zeleniny, 1 hrst bílkovin, 1 hrst sacharidů nebo ovoce a 1 až 3 lžíce tuku. Třetí se přizpůsobí situaci nebo náladě.

„Skandinávská dieta není nic jiného než další forma kalorické restrikce, kdy celkový příjem energie za den není omezen číslem kalorického příjmu, ale množstvím porcí,“ říká Lukáš Roubík z Institutu moderní výživy a dodává, že počítat si jídlo na hrsti je dietní trend, který je populární i v USA.

Výhodou skandinávské diety je i to, že vás snadno naučí správnému rozložení živin a i optimálnímu množství jídla. „Tento způsob stravování může pomoct utvořit si vhodné nutriční návyky, kdy ke každému chodu přijmeme takzvaně vyvážené jídlo, které obsahuje porci bílkovin, sacharidů, tuků i vlákniny. Díky tomu budeme mít lepší pocit sytosti v době mezi jídly a nebudeme mít nutkání uždibovat,“ vysvětluje Roubík.

Na co ještě si při skandinávské dietě dát pozor? Alespoň 80 % příjmu energie za den, v tomto případě hrstí, by mělo být kvalitních, lokálních a minimálně průmyslově zpracovaných potravin. „Pokud by totiž každý den tvořil vaši sacharidovou hrst ráno bílý rohlík, k obědu hrst hranolků z řetězce rychlého občerstvení a k večeři sklenice vína, nebude se v žádném případě jednat o zdraví prospěšnou dietu,“ upozorňuje Roubík. Tak co, vyzkoušíte to?

Více článků o zdravém stravování najdete v časopise Dieta. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte a zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Natálie Kotková na obálce únorového vydání časopisu Dieta.
Natálie Kotková na obálce únorového vydání časopisu Dieta. | Zdroj: Adriana Fialová