...

... Zdroj: iStock.com

Alkohol a dieta: Co můžete pít, abyste si nekazila hubnutí?

Alkohol a hubnutí, to je věčné téma. A v létě v období dovolených a relaxu dvojnásob. Pivko na kole nebo na vodě, drinky na pláži nebo u bazénu, festivaly, večerní setkávání s kamarádkami, když děti odjedou na tábor... těch příležitostí je nepočítaně. A člověk tak snadno podlehne dojmu, že se přeci nemůže pořád jen ovládat a že i v období diet si nějakou tu radost dopřát musí.

Alkohol je jednou z největších překážek, se kterou se při shazování váhy jako osobní fitness trenér setkávám,“ říká Tom Pitfield, populární kouč, který radí i v americké televizi. „Pití alkoholu každý den se stalo normou a běžnou součástí našeho života, a to i přes to, že všichni známe jeho negativní účinky od snížení výkonu, mentálního zdraví až po cukrovku, onemocnění jater, slinivky, srdce a cév a v neposlední řadě i zvýšení hmotnosti.

Ano, je to tak. Po alkoholu se tloustne. A nejde jen o to, že barevné skleničky s drinky představují kalorické bomby. „V následujících dnech nebo během kocoviny, chcete-li, potřebuje tělo více kalorií na to, aby se zotavilo,“ říká Pitfield. Navíc nemá dobrý vliv na metabolismus a hladiny cukrů v krvi. Což znamená nejen kila navíc, ale po nějakém i vysoké riziko onemocnění cukrovkou.

Vyhnout se v naší společnosti alkoholu je téměř nemožné. Jakmile to z nějakého důvodu uděláte, ihned čelíte zkoumavým pohledům, které se dělí na lišácké (jste určitě těhotná) nebo soustrastné (máte rakovinu) pomrkávání.

Navíc, přiznejme si, podobně jako káva nebo cigareta funguje sklenička vína nebo pivo jako takovým impuls, který vás snadněji přecvakne do módu odpočinku a klidu.

Takže pokud chcete zhubnout a zároveň to máte tak, že k jistým příležitostem alkohol patří, zkuste to s ním chytře! Zde jsou naše tipy:

Vybírejte si příležitost

„Ať už jde o to co nebo kdy, vždycky se vyplatí mít nějaký plán,“ říká trenér Pitfield hned na začátku. Zkuste si představit, co vás čeká následující měsíc. Narozeniny kamarádky, rodinné setkání, víkendový festival, výlet... zkuste si říct, kde by se to dalo vydržet bez alkoholu a kde si prostě něco dáte. Pokud si stanovíte nějaké hranice dopředu, bude se vám snáze držet vaše konzumace pod kontrolou.

Vybírejte si nápoje

Jen pro zajímavost – jeden panák becherovky je jako jeden rohlík. Jedna velká dvanáctka jako cheeseburger. A piňa colada je skoro jako hlavní jídlo! Kolik byste si jich chtěla dát za jeden večer?

Asi vás nepřekvapí, že jedním z nejméně kalorických alkoholických nápojů je bílé víno. Což ovšem neznamená, že se dá pít neomezeně. Pochopitelně – čím více ho naředíte vodou, tím lépe.

Pokud preferujete červené, i to se snažte zapíjet co nejvíce minerálkou nebo sodovkou. Pokud si chcete dát panáka, čiré nápoje jako vodka, gin, tequilla nebo bílý rum jsou lepší než ty dobarvované karamelem, jako je například rum. Vyhýbejte se pochopitelně koktejlům i drinkům, jako jsou cinzano nebo smetanové likéry.

Když si to užijete

Zcela upřímně – pokud se těšíte, že někde prohýříte noc, dejte si chvíli pauzu před tím i potom a pak to tolik neřešte. Jedna noc vás nezabije. Za to si ale dobře naplánujte, čím budete zahánět kocovinu následující dny. Nakupte si vhodná jídla, abyste neskončila s majonézovým chlebíčkem a dvěma žloutkovými věnečky. Tipy na potraviny, které vám pomohou s kocovinou, ale nepřiberete po nich, čtěte zde.

Zkuste varianty bez alkoholu

Možná vás to neosloví, ale i to je cesta. Nealko pivo má přibližně o třetinu méně kalorií než desítka. Volte ovšem nedochucované varianty. Ovocné radlery mají kalorií stejně nebo i více než desetistupňové pivo.

VIDEO: Jak se nezbláznit, nepřibírat a zůstat pozitivní? To se dozvíte ve videu.