Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Kam na výlet? 7 nedoceněných míst v České republice, která stojí za návštěvu

Český Krumlov, Karlštejn, Lednicko-valtický areál. Milujete výlety, ale máte pocit, že už jste všude byli tisíckrát? Nebo se vám na známá místa nechce, protože tušíte, že tam v létě budou davy lidí? Pak je následující článek přesně pro vás. Vybrali jsme několik míst v České republice, která sice nejsou tak provařená, rozhodně ale o nic méně úchvatná. Tady jsou výletové tipy pro opravdové fajnšmekry.

Chvojen u Benešova

Coby kamenem dohodil od zámku Konopiště se nachází malá víska Chvojen a v ní malebný kostelík sv. Jakuba a Filipa, o němž návštěvníci tvrdí, že z něj sálá zvláštně meditativní energie. Uvnitř najdete na sakrální stavbu netradiční fresku Ptolemaiovy sluneční soustavy se Zemí jako středem vesmíru, kolem něhož krouží měsíc a další planety. Legendy také praví, že sem ústí chodba až ze zámku Konopiště nebo že zde nacisté ukryli část bájné Jantarové komnaty. Za kostelem je starý sad, kterým můžete projít a za nímž následuje pěkná procházka lesem.

TIP NA VIDEO: Kam na výlet v Posázaví?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 2 / 7

Údolí řeky Doubravy

Vysočina je kraj Jana Blažeje Santiniho-Aichela a jeho stopy jsou tu zřetelné snad ve všech vesnicích. Většina návštěvníků zavítá nejspíš na Zelenou horu, přitom třicet kilometrů odtud se nachází údolí řeky Doubravy. Najdete tu průzračně čistou vodu, ve které při troše štěstí spatříte raky, vysoké skály s vyhlídkami a spletité cestičky vedoucí chvíli lesem, chvíli po kamenech. Trasa vede z Bílku do Chotěboře, případně můžete udělat okruh z Bílku zpět do Bílku, kde se dá zaparkovat nebo tam dojet vlakem. Výlet si můžete protáhnout do Chotěboře a navštívit místní pivovar.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

Zřícenina hradu Frýdštejn

Český ráj nejde nemilovat – už jen díky všem hradům a zámkům, které se zde nacházejí. A není to jen Bezděz a Trosky, které stojí za vidění. Kousek od Malé Skály jezřícenina hradu Frýdštejn, ze kterého je naprosto úchvatný pohled na krajinu kolem. Pokud jdete na hrad z Malé Skály, vezměte to turistickou stezkou přes zříceniny skalního hradu Vranov a dále přes zbytky starého Pantheonu, ze kterého zbyla už jen brána v lese. O to mystičtěji ale působí.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 7

Přehrada Les Království

Jestli plánujete výlet na safari do Dvora Králové, doporučujeme popojet ještě o kousek výš severozápadním směrem. V Těšnovském údolí, kterým protéká Labe, se totiž nachází přehrada s okouzlujícím názvem Les Království. Jde o historickou vodní nádrž postavenou v letech 1910 až 1919, s kamennou pískovcovou hrází, jejíž věžičky a oblouky připomínají hrad. Určitě sem stojí za to zajet i večer, kdy je objekt romanticky nasvícený.

Historická přehrada Les království
Historická přehrada Les království | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 7

Mokřady Soos

Mokřady na Šumavě jsou známé, přitom v České republice jich máme mnohem víc! Třeba kousek od Františkových Lázní se nachází národní přírodní rezervace Soos. Toto obrovské rašeliniště bývalo kdysi dávno jezerem, ve kterém byla slaná voda. Budete se tak vlastně procházet po jeho dně. Pořád tu je ale spousta minerálních pramenů, hřídel a bahenních sopek.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

Posázavský pacifik

Posázavský pacifik pomalu vytlačují kánoe a další bárky, které brázdí hladiny Sázavy. Přitom projet si tuto trať vlakem je zážitek. Najednou máte pocit, jako byste se ocitli v příbězích o žácích Kopytovi a Mňoukovi nebo mezi zlatokopy. Trasa vede z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan. Odtud přes Zruč nad Sázavou, Kácov až po Světlou nad Sázavou. Ať vystoupíte kdekoli kolem trati, rozhodně bude stát za to procházka po okolí. Vystupte třeba v Českém Šternberku nebo navštivte Sázavský klášter.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 7

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

Určitě jste někdy slyšeli o magickém Panenském Týnci, kde stojí nedostavěný chrám. Údajně zde proudí léčivá energie a místo je samo o sobě velmi tajemné. Takových chrámů je ale v České republice víc. Třeba kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Postavili ho v 18. století, ale pár dnů po konci druhé světové války ho vypálila Rudá armáda. Shořela střecha, schodiště, hodinový stroj a zvon. Brzy se začalo s opravou, kterou ale v roce 1956 komunisté zakázali. Chrám chátral a dvakrát byl dokonce málem stržen.Bohoslužby pod širým nebem se zde pořádaly až do roku 2006, kdy tu byla postavena částečná skleněná střecha. Autenticita pocitu otevřené kaple ale přetrvává.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz