...

... Zdroj: iStock.com

7 důvodů, proč se letos vydat na Šumavu. Sem musíte!

České hory lákají k výletům, prodlouženým víkendům a dovoleným čím dál víc. A co teprve letošní prázdniny! Čerstvý vzduch, příroda plná energie a tolik možností, co všechno můžete zažít. Zde jsou naše tipy.

Výlety

Antýgl – typická šumavská architektura

Dřevěná usedlost z 18. století byla kdysi osídlena tzv. Králováky. Po několik staletí zde fungovala sklárna, jež zřejmě dala místu název – „ein Tiegel“ znamená jedna pánev, přeneseně jedna sklářská pec, huť.

Český Krumlov – památka UNESCO

Jedno z turisticky nejatraktivnějších měst v České republice. Založili ho již ve 13. století Vítkovci. Původní hrádek nad řekou byl postupně rozšiřován a přestavován a dnes patří k největším hradním a zámeckým komplexům v Evropě. Najdeme zde unikátní zámecké barokní divadlo, bohaté interiéry i zámeckou zahradu. Historické centrum města je od roku 1992 zapsáno na seznamu UNESCO. Zdejší výlet si můžete zpříjemnit projížďkou na vorech a prohlédnout si tak zajímavosti města z vodní hladiny a s trochou adrenalinu.

Horní Planá – městečko na břehu lipenské přehrady

Jde o rodiště literáta Adalberta Stiftera, jehož muzeum zde můžete navštívit. Můžete se také svézt přívozem na druhý břeh přehrady. K vidění je zde protáhlé svažité náměstí, na něm najdete budovu radnice a kostel přebudovaný koncem 18. století.

Jelení Vrchy – původní dřevařská osada

Osada zde byla založena roku 1794. Nedaleko se nachází portál tunelu Schwarzenberského plavebního kanálu, o něco výše zásobárna vody pro kanál – Jelení jezírko a ústí Jeleního smyku. Plavebnímu kanálu je věnována expozice v domě č. p. 13. V obci se každoročně konají ukázky plavení dříví.

Kašperské Hory – původně hornická osada

V okolí jsou dosud dobře patrné pozůstatky těžby zlata. Jedna ze štol – Kristina – je dnes využívána jako seizmická stanice. Ve 14. století byly Kašperské Hory povýšeny na město, roku 1584 na královské město s vlastním znakem. Na náměstí se nachází gotický kostel svaté Markéty ze 14. století a barokní radnice, jedna z nejkrásnějších v Čechách. Nedaleko Kašperských Hor stojí hrad Kašperk, nejvýše položený hrad u nás (886 m n. m.).

Kvilda – nejvýše položená obec v České republice (1065 m. n. m.)

Tato původně dřevařská osada byla založena v 16. století. Až do roku 1945 zde žilo téměř výhradně německé obyvatelstvo. Nedaleko, na svahu Černé hory, se nachází pramen Vltavy. Navíc je to také jedno z nejchladnějších míst naší republiky.

Srní – centrum letní i zimní turistiky

Leží na planině vysoko nad údolím Vydry. Jako mnoho šumavských obcí bylo založeno dřevaři na přelomu 17. a 18. století. Zdejší kostel Nejsvětější Trojice má stěny kryté šindelem – podobně jako další kostely v této oblasti. Rozvoji Srní v minulosti napomohlo vybudování Vchynicko-tetovského plavebního kanálu (v letech 1799–1801).

Kde se ubytovat?

Za nás doporučujeme Hotel Srní, který patří mezi nejlépe vybavené hotely v oblasti. Je umístěný na okraji centra obce Srní, uprostřed nádherné šumavské přírody. Pro všechny, kteří chtějí prožít dovolenou v zachovalé přírodě s čistým vzduchem, průzračnými jezery a zdravými lesy, je Šumava kolem Srní dokonalým místem pro odpočinek.

Součástí každého pokoje v Hotelu Srní je kompletní hygienické zařízení se sprchovým koutem, v každém pokoji je k dispozici sejf a fén, televizor se satelitním příjmem, telefon a rádio. Hotel dále nově nabízí Wi-Fi připojení. V ceně ubytování je 25metrový bazén. V tomto hotelu se můžete těšit také na vyhlášenou kuchyni, která nabízí české i zahraniční speciality. V ceně ubytování je zahrnuta snídaně formou teplých a studených bufetů. Oběd lze vybrat ze třech druhů jídel nebo formou a la carte, večeře je možné objednat formou a la carte nebo jako výběr z teplého bufetu.

Kromě ubytování v hotelu můžete využít nejen již zmiňovaný bazén, ale také saunu nebo páru. Zapůjčit si lze rovněž horské kolo, na kterém se můžete vydat na jednu z mnoha upravených cyklostezek, případně běžecký set, v zimě zvou lyžařské tratě k běhu na lyžích.

Článek vyšel v časopisu Dieta. Více zajímavého čtení a informací o zdravém životním stylu najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Čeká vás například rozhovor s Martou Jandovou. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: red