Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Neobvyklé plodiny mohou růst i na vašem balkoně. Které vybrat?

Na českém trhu je dostupná spousta osiva exotických nebo pro české zahrady již netypických rostlin. Mají nám ale co nabídnout, a tak bychom je směle mohly zařadit mezi ostatní pěstované rostliny. A to nejen v záhonech, ale třeba i na balkoně. Pojďme se podívat, co zajímavého můžete mít na balkoně už letos!

Neobvyklé plodiny českých zahrádek

Znáte užitkové rostliny, jakými jsou například česneková tráva, stévie, šáchor, lebeda zahradní, lufa, mexická okurka, malabar, mochyně nebo třeba sléz? Všechno jsou to rostlinky, které dost pravděpodobně kupujete docela pravidelně.

Například šáchor totiž není nic jiného než tygří ořechy (někdy nazývané zemní mandle nebo chufa). A ze stévie je možná vyrobeno právě vaše sladidlo do čaje nebo kávy. Tyto plodiny si stále více dobývají české zahrady, skleníky a balkony – a do jejich pěstování se můžete pustit i bez předchozích výraznějších zkušeností.

Co budete potřebovat, když si chcete osázet balkon?

Pro pěstování na balkoně toho naštěstí moc potřeba není. Stačí vám pěstební nádoby i s podmiskami, vhodná zemina, dost velká konvička nebo dvě, plus nástroje k sázení a přesazování, jako jsou lopatka nebo vypichovací zahradnický nůž. Neobejdete se ani bez organického hnojiva, které se dá dneska koupit v tekuté formě, v níž je nejsnáze použitelné.

Některé rostliny se rády „táhnou“ po konstrukci – takže pokud je nepustíte na zábradlí, pořiďte jim do květníků žebříky. Nebo kupte rovnou květníky s opěrnými tyčemi. Nabídka na trhu je v oblasti pěstebních nádob ohromná. A když si teď na jaře projedete Lidl leták, najdete na ně ještě i příjemné slevy a akční ceny, které se týkají jak kamenných prodejen, tak samozřejmě i e-shopu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Česneková tráva – aroma a chuť srovnatelné s česnekem, ale bez nelibých následků

Mnoho lidí se obává konzumovat česnek v takové míře, v jaké na něj opravdu mají chuť. Proč? Odpovíte si jistě sami: dech po česneku rozhodně nevoní, často se zápach line i z potu člověka, který si před časem dal porci tohoto jinak úžasného antioxidantu.

Česneková tráva může nabídnout snadné řešení. Dobře se dá pěstovat i v městském bytě, má podobnou chuť jako samotný česnek, ale po jejím požití se nemusíte obávat, že by na vás někdo poznal, že jste měla salát s česnekovým dipem.  Podívejte se, jak snadno si česnekovou trávu vypěstujete!

Tygří ořechy nejen pro rybičky

Hlízy šáchoru jedlého nazýváme jak tygřími ořechy, tak i zemními mandlemi, často se setkáte též s názvem chufa. Znají ho i rybáři – jako návnadu na ryby. Postup pěstování je podobný bramborám – ale s tím rozdílem, že šáchor je menší.

Malá je nejen rostlina, ale i hlízy, o které při pěstování jde. Mají velikost 1 – 2 cm, a celá rostlina se tak vejde do květníku s průměrem okolo 20 cm. Nic speciálního nevyžaduje, zkrátka jen vysadíte, zaléváte a hnojíte, na podzim vyhrábnete spoustu oříškově sladkých hlízek.

Sladká stévie

Možná používáte umělá sladidla místo cukru, abyste ušetřili trochu kalorií (které nepřijmete). Možná si říkáte, že byste přešli na přírodní slazení, ale že není zrovna nejlevnější. Opravdu není – nicméně si ho můžete dost zlevnit. Jak? Třeba tím, že si sladivou stévii vypěstujete sami. Ke slazení se používají její lístky, nejlépe sušené, protože pak jsou ještě sladivější.

Jen pozor, stévie přece jen vyžaduje určité prostředí a podmínky, aby stévie prospívala a vy z ní měli radost i užitek. Na balkoně jí je jistě dokážete nabídnout - jen o nich musíte vědět. Podívejte se, jak pěstovat stévii a jak z ní posléze vytvořit přírodní a domácí sladidlo.