.

. Zdroj: kalkulator.cz, s.r.o.

Kdo vaší domácnosti nejvíce ublíží? Pojišťovny mluví jasně

Jaké škody vás budou v domácnosti stát nejvíce peněz? Mnozí rodiče malých dětí si asi povzdechnou, že to, co napáchají jejich potomci, jde do deseti tisíců. Přesnou odpověď můžeme najít ve statistikách pojišťoven, které informují o tom, které škody nejčastěji vyplácejí.

Co vše může v domácnosti škodit? Je to například oheň, také dým, elektřina… Nejčastějším škůdcem je ale voda. Podle škod, které jsou hlášené pojišťovně, může voda dokonce za čtvrtinu všech těchto případů. Jde například o vodu, která proudí z prasklé trubky z vodovodního řádu, či odpadové trubky. Prasknout může také hadička k baterii v koupelně i v kuchyni.

Pojišťovny pojem vodovodní škoda přesně definují. „Vodovodní škodou se rozumí voda unikající mimo místo určení z pevně a řádně instalovaných vodovodních potrubí, armatur a pevně a řádně připojených sanitárních zařízení nebo zařízení pro ohřev vody a odváděcích potrubí uvnitř staveb. Voda či pára unikající mimo místo určení z vodovodních, horkovodních, parovodních nebo kanalizačních řadů či přípojek na ně. Dále voda unikající z klimatizačního zařízení, teplovodních čerpadel, solárních systémů, přetlak nebo zamrzání vody v pojištěné věci, je-li pojištěnou věcí budova,“ uvádí jedna z definic.

Nemůžete tedy například požadovat náhradu škody za to, že vám přeteče voda ve vaně nebo v akváriu. Na druhou stranu, pokud akvárium nenadále praskne a voda vyteče ven a poničí vám koberec, pak se na pojišťovnu obrátit můžete.

Pojištění proti vodě

Proti všem uvedeným škodám se lze naštěstí poměrně snadno pojistit. Pojistit si lze jak vybavení domácnosti, tedy nábytek, elektroniku, tak pevné části bytu, jako jsou zdi, stropy, podlahy, okna a dveře. Pro pojištění vybavení bytu, tedy toho, co není pevně připojeno ke struktuře bytu, slouží pojištění domácnosti. V pojištění se uvádí hodnota pojišťovaného vybavení. Není třeba být naprosto přesný, v kalkulačce pojištění domácnosti se zadává pouze ohodnocení, zda je domácnost vybavená ekonomicky, standardně nebo luxusně.

Pojištění nemovitosti se uzavírá na hodnotu nemovitosti, je třeba vždy udávat skutečnou hodnotu nemovitosti. Pokud byste totiž do smlouvy zadali nižší částku, pak získáte nižší plnění od pojišťovny a poškozené věci vám to nenahradí. Pojištění se uzavírá také proti vandalům, kteří způsobí škody, které kryje pojištění domácnosti, coby druzí nejčastější hned po vodě. A pochopitelně také takto pokryjete škody způsobené požárem, který asi nepřekvapivě nejčastěji páchá škody kolem Vánoc.

Co pomůže po vytopení? Asistenční služby

Pokud se vrátíte domů do vytopeného bytu, je třeba jednat okamžitě. Nejprve je třeba uzavřít přívod vody, pokud to jde. Poté okamžitě přivolat odborníka, který začne odvracet okamžité škody. Pokud máte uzavřené pojištění domácnosti, nebo nemovitosti, pak stačí vytočit asistenční linku pojišťovny místo zběsilého vyhledávání na internetu, a tam vám nabídnou řemeslníka, který vám pomůže kalamitní situaci odvrátit. Řemeslníka vám přímo přivolají a případně z pojištění i jeho služby uhradí. Vy zatím můžete místo pohromy zdokumentovat a poté se snažit najít například účtenky od poničených věcí. Poté zbývá nahlásit vše pojišťovně. Ta v některých případech zašle na místo svého vlastního likvidátora. Peníze z náhrady byste měli získat nejdéle do tří měsíců.