...

... Zdroj: istock.com

Nejčastější chyby, které vám kazí běh, výkon i výsledek. Co dělat jinak?

Sluníčko láká k venkovnímu pohybu a spousta z nás má více času i  motivace k pohybu. Občas však narazíme na nějaká ale, která nám mohou běh znepříjemnit nebo znechutit. Jak si ho opravdu užít?

Běháte a přesto nehubnete? Nebo se stále zadýcháváte? Bolí vás nárty nebo si nejste jisti, jestli jste zvolili správnou vzdálenost? To vše může kazit nejen radost z běhu. Jak nejčastější komplikace překonat, to už poradí „Bára ve formě“. Můžete ji znát z loňského ročníku Restartu s Dietou. Její příběh, postřehy i zážitky najdete na www.holkyveforme.cz nebo na Instagramu @holkyveforme.

Nejčastější chyba začátečníků

Dnešní zrychlená doba je hodně orientovaná na výkon, takže spousta lidí ctí motto „všechno, nebo nic – a ideálně co nejrychleji“. Začátečníci se rychle nadchnou, chtějí běhání věnovat vše, běhat pravidelně a často přepálí začátek. Prvotní nadšení a odhodlání opadne a běžecké boty zůstanou zahrabané v botníku.

Co udělat lépe:

Abychom tomuto předešli, je nejlepší volbou běžecký plán sestavený na míru podle vašich potřeb. Plán vás bude bavit, tempa, vzdálenosti a frekvence tréninku budou přizpůsobené vaší aktuální fyzické kondici a také vašim plánovaným cílům.

Po jednom až dvou kilometrech mi totálně ztěžknou nohy

Důležité je si nic nevyčítat a v klidu přejít do chůze, vyklepat nohy a začít se soustředit na svůj dech.

Co udělat lépe:

V běžeckých začátcích je ideální zvolit indiánský běh čili pravidelné střídání svižné chůze a běhu. Je mnohem lepší prokládat běh chůzí od začátku, než běžet dva kilometry a pak čelit vyčerpání a necítit se vůbec dobře.

Proč je důležité běhat kopečky?

Zdá se to náročné, ale stojí to za to. A když se to nepovede poprvé, tak podruhé a potřetí už to bude lepší.

Co udělat lépe:

Díky zařazení výběhů kopců v rámci tréninku získáte sílu, zapracujete na objemu plic, posílíte kotníky, lýtka i achilovku. Běžecká síla vám bude napomáhat v intervalových trénincích, posílíte zrychlení a celkově se vám bude trénink zvládat lépe.

Proč se vyplatí měnit trasu, povrch, délku či tempo?

Běhání vás má bavit, proto je příjemné střídat běžecké lokality a díky tomu poznat i nová místa.

Jak to udělat lépe:

Tréninkový plán by měl být sestavený s jasným cílem – natrénovat na závod na pět či deset kilometrů, nebo dokonce půlmaraton, maraton. Na základě toho se pak zařadí nejen delší úseky, ale také intervaly, kopečky a stupňované běhy. Trénovat na půlmaraton není jen o tom naběhávat kilometry, ale jde také o běžeckou rychlost a sílu, které získáte právě díky intervalům a zmíněným kopečkům.

Jaký rozdíl je v tom uběhnout pět, deset kilometrů, půlmaraton a pak třeba maraton?

Tréninkový plán je v těchto případech rozdílný co do počtu kilometrů, tempa intervalů a celkového pojetí tréninku.

Jak si vybrat svou vzdálenost:

Na maraton budete muset naběhávat více kilometrů v pomalejším tempu, naopak na zvládnutí pěti kilometrů bude trénink ve svižnějším tempu, ale na kratších vzdálenostech.

Proč mě po výběhu bolí nárty?

Stává se to zvláště tehdy, když vyběhnete, aniž byste kdy dříve běhali nebo jinak sportovali. Svaly nejsou zvyklé.

Co je dobré zkontrolovat:

Pokud se nejedná o pozůstatek nějakého zranění, doporučovala bych kontrolu běžeckých bot a taky toho, jak moc je máte utažené. Investice do kvalitních běžeckých bot se vyplatí, předejdete tak zdravotním problémům a návštěvám fyzioterapeuta.

Proč bych si na běh neměla brát obyčejné tenisky?

Když půjdete na ples, taky si nevezmete džíny…

Co udělat lépe:

Běžecké boty mají svá specifika, tlumení, tvar, prodyšný materiál, podrážku přizpůsobenou povrchu a jsou také lehčí než klasické tenisky.

TIP NA VIDEO: Jak se stravovat a kdy, když doběhnu nebo ukončím svůj trénink?

Je důležitější zvládnout pět kilometrů, nebo spíš běžet třicet minut v kuse?

Nejdůležitější je to, co je vaším cílem, a cíle mohou být různé.

Na co se tedy soustředit:

Pro někoho je běh primárně způsob, jak shodit přebytečná kila, v tom případě se bude soustředit na tepovou frekvenci a celkový čas, aby se pohyboval v pásmu, kdy tělo spaluje tuky. Někdo jiný bude chtít uběhnout závod na pět kilometrů, tudíž pro něj bude cílem vzdálenost. Ať už trénujete a běháte s jakýmkoli cílem, trénink by měl být variabilní a měli byste střídat různé typy tréninku. Jednou se budete soustředit na uběhnutý čas, příště zase na vzdálenost. Běh by vás neměl nudit a na trénink byste se měli těšit.

Jak se Bára vlastně zamilovala do běhu? „Já jsem si k němu našla cestu před osmi lety, kdy jsem se stala běžeckou trenérkou pro firmu Nike. Do té doby jsem běhala v rámci jiných sportů, ale sama jsem jen tak běhat nechodila, natož abych se přihlásila někam na závody. Chytlo mě jak trénování a odkrývání potenciálu běhání v Čechách, tak i ta svoboda, volnost a svým způsobem jednoduchost. Začalo mi to i celkem jít, byla jsem schopná běhat stále rychleji a delší trasy a můj přítel, nyní manžel, mě přemlouval, ať s ním vyzkouším nějaké běžecké závody.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Highlight dnesniho cyklovyletu 🚴🏼‍♀️ #holkyveforme #holkynakole #biketrip #austria #visitaustria #feelaustria @visitaustria #upperaustria #uppermoments @upperaustria #4everbikescz

Příspěvek sdílený HOLKY VE FORME (@holkyveforme), Čen 13, 2020 v 8:27 PDT

Trvalo ale dlouho, než mě přemluvil a já se přihlásila na sedmikilometrový běh v Úněticích. Startovala jsem z poslední lajny a doběhla jsem třetí. To odstartovalo další roky objíždění běžeckých závodů, trénování podle tréninkového plánu a vzdělávání se v oblasti výživy. Pokud chcete svému běhání dát nějaký řád, zlepšit se, potrápit svou vůli, najít novou motivaci a vyplnit svůj volný čas aktivitou, která má pozitivní dopad na vaše tělo, skoro nic vás nestojí a při níž jste časově flexibilní, začněte běhat, a to ideálně podle dobře sestaveného a promyšleného tréninkového plánu.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Darou Rolins, hodnocení diet, které jsou aktuálně „in“, nebo tipy na maličkosti, které vás udělají šťastnými.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.