...

... Zdroj: iStock.com

Chůze, nebo běh? Po čem lépe zhubnete a proč?

Také máte pocit, že kdo neběhá, je v poslední době tak trochu out? Jasně, pohyb venku je ideální způsob, jak nejen zhubnout, ale taky si zlepšit fyzičku. Odborníci se ale shodují: Z hlediska zdraví jsou chůze a běh pro tělo prospěšné naprosto stejně. Chcete-li ale shodit nějaké to kilo, pak už to tak docela stejné není. Co je tedy lepší a pro koho?

Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb. Zapojujeme při ní horní polovinu těla, záda, ramena a předloktí, takže posilujeme všechny svalové partie, a to nenáročně a přirozeně. Zlepšuje se taky kardiovaskulární systém, snižuje se tlak, ulevujeme cévám a aktivujeme svalová vlákna, která urychlují spalování.

Na rozdíl od běhu je chůze šetrnější ke kloubům. Ideální je pak přidat turistické hole. „Oproti běžné chůzi spálíte s holemi o 20 procent více kalorií a tělo taky dokáže lépe hospodařit s cholesterolem,“ říká Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe.

Pracuje celé tělo

„Tajemství efektivity je v počtu svalů, které při tomto typu chůze zapojujete. Při běhu nebo jízdě na kole se skoro celá spotřeba energie odehrává v dolních končetinách, na kole hlavně ve stehnech, při běhu v lýtkovém svalstvu. Naproti tomu při nordic walking zapojujete vedle celé dolní končetiny taky paže, většinu zádových svalů, velký a malý prsní sval a do jisté míry i svaly břicha,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Jak dlouho a rychle chodit, abyste hubli?

Každá pohybová aktivita je vhodná a všechno se počítá. „Pro spalování je důležitá správná tepová frekvence, zhruba 100 až 130 tepů za minutu v závislosti na vašem věku. Je to tepová frekvence, kdy člověk dokáže souvisle říct větu, ale zátěž již pociťuje. Ideální jsou tedy delší aktivity s nižší tepovou frekvencí. Nejvhodnější čas je 30 minut. Ale i chůze pouhých deset minut je lepší než nic,“ říká odbornice.

Při běhu spálíte víc, ale...

Při běhu dochází k rychlejšímu výdeji energie, tudíž je pro hubnutí vhodnější. Pro srovnání: vážíte-li 75 kilogramů, při půlhodinovém běhu spálíte asi 1700 kJ, při rychlé chůzi „jen“ 900 kJ. Máte-li ale problém s koleny, je lepší chodit. Základní rozdíl mezi během a rychlou chůzí je v tom, že při chůzi se vždy jedna z končetin dotýká země, čímž se nohy méně zatěžují.

Aby se projevily nějaké výsledky na vaší postavě, je potřeba běhat aspoň 3x týdně po dobu nejméně třiceti minut. Pro ty, kteří s běháním začínají, je dobré nepřepálit začátek. „Lepší je kombinovat rychlou chůzi a běh, rozhodně začít krátkými úseky do 5 kilometrů asi 3x týdně,“ radí Jana Havrdová. Hlídejte si tep, jakmile se začnete zadýchávat, jste u hranice aerobního pásma, nad kterou to dlouho nevydržíte.

TIP NA VIDEO: Buďte v kondici, díky krátkým cvičícím videím. Mějte krásné kulaté a pevné boky za pár minut.

Video placeholde