...

... Zdroj: iStock.com

Během zhubnete rychle. Důležité je správně začít

Jedna hodina běhu vydá za tři hodiny cyklistiky z hlediska výdeje energie i zvyšování kondice. Svaly musí po každém došlapu překonávat gravitaci, a tak pracují intenzivněji a výdej energie stoupá. Pokud nejste zvyklí pravidelně sportovat, kila na úplném začátku jít dolů nemusí, alespoň ne razantně, ale nenechte se odradit.

K hubnutí potřebujete určitou intenzitu pohybu, které nejste schopni, jestliže nemáte základní aerobní zdatnost. A tu většina běžeckých začátečníků nemá, i když si třeba myslí opak,“ říká Aleš Tvrzník z Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu CASRI Praha a spoluautor knížky „Běhání“ (Grada, 2012).

„Sebevědomě se rozběhnou příliš rychle a po kilometru skončí s tak nepříjemnými pocity, že podruhé raději zůstanou doma. Zdravější a více motivující je první tři týdny třeba jen rychle chodit nebo velmi pomalu běhat, řekněme tempem 7 až 8 kilometrů za hodinu. To pro získání základní aerobní kondice stačí,“ ujišťuje Aleš Tvrzník.

„Jakmile zjistíte, že si už můžete dovolit rozběhnout se rychleji bez bolestivých pocitů, píchání v boku a lapání po dechu, začne vás běhání bavit. Budete se mu věnovat pravidelně a váhový úbytek se po dvou, třech měsících dostaví. A spolu s ním další zdravotní efekty běhání, jako jsou například výkonnější srdce a lepší krevní oběh, zvýšení kapacity plic, kvalitnější přenos kyslíku a živin do tkání, lepší trávení, silnější svaly a změna tukového profilu, která prospěje cévám,“ dodává odborník z pracoviště, kde vám mohou běžecké začátky značně ulehčit a v pokročilejších fázích poradí, jak se dále zlepšovat.

Tepová frekvence pro spalování tuků

Spousta lidí, kteří chtějí zhubnout běháním, si myslí, že nejlepší je běhat co nejrychleji. Opak je pravdou, protože rychlým během se spíš vyčerpáme, než účinně zhubneme. Ideální je udržovat 60–70 % své maximální tepové frekvence. Tedy abyste si například mohli povídat se svým parťákem, příliš se nezadýchávali a nesvíjeli bolestivým pícháním v bocích. Obecně se doporučuje zátěž v nižší intenzitě, protože vydržíte déle, a energetický výdej je tedy vyšší.

Pro shazování kil je také důležitá správná strava. Více si přečtěte zde:

Jak často běhat a jak dlouho?

Abyste shodili přebytečná kila, budete muset běhat 4 až 5x týdně, ideálně 30–50 minut. Na začátek postačí, když poběžíte 20–30 minut 3x týdně. Před každým během je důležité trochu zahřát a rozcvičit svaly. Obzvlášť ze začátku budete pociťovat bolesti, protože tělo není zvyklé na takovou aktivitu. Protahujte celé tělo, větší pozornost věnujte stehnům a lýtkům. Z hlediska hubnutí je jedno, zda budete běhat ráno, nebo třeba večer. Zkuste si více možností a sami přijdete na to, co je vám nejpříjemnější.

Pokud máte nebo jste v minulosti měli potíže se srdcem, trpíte vysokým krevním tlakem, bolestmi na hrudníku nebo se cítíte slabí a přepadají vás závratě, poraďte se o běhání se svým lékařem. Více o běhu a zdraví si přečtěte v následujících článcích: